Савети читаоцима

Уколико сте читалац овог часописа, уредништво очекује да сте истински Читалац достојан Гутенберговог времена и историје читања.

То значи да без обзира на то што је часопис он-лајн, и наша перцепција, у складу с новим с медијима, помало измењена, прилоге у часопису пажљиво читате, достојно мислећег бића, промишљате и коментаришете их уколико имате шта да кажете. Лајковање, као својеврстан ментални дебилитет, не спада у активност која прати читање и промишљање прочитаног. О својим читаоцима мислимо много лепше и више да бисмо их свели на пуки стисак дугмета који би тобоже потврдио став читаоца и интеракцију с текстом, а уредништву пружио инстант повратну информацију. Зато смо затворили могућност лајковања.

Смислен коментар и заподенута дискусија омогућени су испод прилога, као и коментарисање других коментара, који се приказују у угњежђеној форми од најстаријих према најновијима. Мислећим читаоцима остављена је могућност да коментаришу прилог или нечији коментар,  да се допишу, образложе свој став, изнесу нове аргументе или утиске… Једном речју, да користе све интелектуалне технике као последице и продукт читања. Слобода мишљења је загарантована, али се коментари, ипак, прегледају и одобравају и тек тада постају видљиви. 

Могућност дељења и на тај начин популаризовања идеја прилога и рекламирања часописа такође постоји. Саветујемо да и на друштвеним мрежама и другим апликацијама које носе атрибут „социјални“, наведете порекло чланка у складу са вековном традицијом навођења и позивања на изворе, без обзира на обичаје нових медија који ту традицију углавном не поштују.

С поверењем у ваше проверено добре читалачке навике 

Уредништво

.

Постави коментар