RSS довод

Још једна трибина

VPFВесна Филиповић Петровић

библиотекар

ОШ „Васа Пелагић“ Лесковац

vesnafilipovicpetrovic@gmail.com

.

„Књига није храна, али је посластица“ (Тин Ујевић) – мото је акредитоване стручне трибине под називом „Школска библиотека у речи и делу“, која је одржана у Центру за стручно усавршавање запослених у образовању у Лесковцу, 29. октобра 2012.

Укус књигe свако од присутних просветних радника осећао је онако како је види, доживљава, и колико има респекта према овом извору сазнања.

Ако се сложимо да „није важна количина знања него каквоћа, и да човек може да зна веома много, а да не зна ни најпотребније“ (Толстој), онда се поставља питање шта је најпотребније школској библиотеци и може ли се о њој говорити као савременој у садашњем друштвеном тренутку.

На самој трибини школска библиотека посматрана је из више аспеката: педагошког (као део образовно-васпитног), уже стручног (део библиотечко-информационог система) и оног најтежег, али и најлепшег – практичног, који и чини њено бивствовање.

Татјана Јанков, библиотекар Матичне службе Народне библиотеке „Радоје Домановић“ у Лесковцу, изложила је пресек стања школских библиотека Јабланичког округа: свуда исто, стање је последица неусаглашености законских и подзаконских аката из библиотечке и образовне делатности (рад школске библиотеке подлеже и једним и другим актима); стандарди за простор, обраду грађе, складиштење, класификацију и категоризацију фонда се не поштују од стране руководства школе, што се и одражава на квалитет рада школске библиотеке.

По оној народној: „Усе и у своје кљусе“, школски библиотекари довијају се како знају и умеју не би ли осавременили васпитно-образовни процес и подигли школску библиотеку на ниво и место које она заиста заслужује. Управо је то била тема о којој су говорили практичари: како осмислити и спровести нове активности с циљем да се ученици приведу да заволе и радо долазе у школску библиотеку.

Са трибине у Лесковцу

Са трибине у Лесковцу

Слађана Галушка, председница Друштва школских библиотекара Србије, конкретизовала је и присутнима понудила брдо нових идеја и информација везаних за рад школске библиотеке. Зора Симовић Лекић, потпредседница Друштва, приказала је пример добре праксе, реализацију изложбе коју је спровела у сарадњи са професорима и ученицима своје школе (Гимназија „Светозар Марковић“ из Ниша) поводом 50 година од доделе Нобелове награде Иви Андрићу. Весна Филиповић Петровић, школски библиотекар, и Данијела Влаховић, наставница ликовне културе, говориле су о активностима које спроводе у ОШ „Васа Пелагић“ у Лесковцу – низ едукативних представа и незаобилазни Књижевно-читалачки клуб „Радијатор“, намењен ученицима завршних разреда основне школе, наставницима и свим љубитељима књиге.

На 13. састанку лесковачког актива и подружнице Друштва школских библиотекара Јабланичког округа, поред осталих тема, било је разговора и о трибини. Истакнуто је да нас цивилизацијска нужност наводи на осавремењивање школских библиотека. Питање је да ли школе имају средстава за то и да ли свекупно тренутно стање нашег образовног система може да поднесе тако нешто.

Зато сами себи осмислимо „књигу“, да би нам боравак у њој што дуже остао сладак.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s