RSS довод

Школа слави науку

Slavica_HorvatСлавица Хорват (библиотекар) и Рожа Михајловић Roza_Mihajlovic

ОШ „Дринка Павловић“, Београд

slavicahorvat76@gmail.com

 roza.mihajlovic@gmail.com

У Основној  школи  „Дринка Павловић“ се од  2007. године организују Дани науке. Занимљиво је да је ученица тадашњег осмог разреда Звездана Јовановић, посетивши те године први пут организован Фестивал науке у Београду, на часу физике одушевљено предложила да се слична манифестација осмисли и у школи. Већ на следећем часу, ученици су приликом извођења огледа из оптике показали да су спремни да покажу млађим ученицима шта знају.

Mladi fizicari

Млади физичари

Идеја се као пламен ширила међу осталим ученицима осмог разреда, са жељом да се побуди радозналост млађих ученика атрактивним експериментима са елементима неочекиваног, магичног, невероватног, уз једноставна и разумљива објашњења – као што то чине прави презентери. Наставнице хемије и биологије су се томе радо прикључиле и са директорком Миленом Бићанин установиле Дане науке као школски пројекат. Теме Дана науке су увек нове и у вези су са темом интердисциплинарног планирања наставе у Годишњем плану рада школе. Прве године: Магија науке, затим Јајогледи, па Трикови у науци, и Кретање. Пете Дане науке обележила је тема Човечанство на раменима дивова. Велики научници и проналазачи су својим радом омогућили човечанству да се стално развија. Трагови које су оставили у простору и времену били су  инспирација реализаторима. Два дана у холу школе и на првом и другом спрату, као и у свечаној сали, одвијали су се  чудесни експерименти, радионице, изложбе, предавања, концерти, квиз. Заједно са ученицима демонстраторима радили су наставници српског језика, енглеског језика, математике, физике, хемије, биологије, историје, информатике, музичке и ликовне културе.

Марија Кири у гостима

Марија Кири у гостима

Библиотека основне школе „Дринка Павловић“ представљала је за све учеснике ових дешавања место и простор за комуникацију и креативно дружење, а библиотекарка је била потпуно укључена у рад тима, почев од планирања па до конкретне реализације. Данас је незамисливо да се облици наставног рада који треба да подстакну индивидуалну или групну истраживачку активност ученика одвијају без коришћења енциклопедија, приручника, речника, научно-популарне литературе, документарних и наставних филмова, аудио и видео записа, извора са интернета. Сигурно је да су за озбиљнија истраживања у експерименталним научним областима (хемија, физика, биологија…) неопходни кабинетски услови, изузев када се ради о теоријским проблемима. Међутим, у конкретним условима одвијања образовно-васпитног процеса у основној школи, библиотекар у циљу популаризације науке може у договору са предметним наставницима природних и техничких наука приредити изложбу расположивог научног материјала, физичких модела, техничких радова и скица, онога што може бити предложак за потенцијални научно-истраживачки рад. Логични наставак ових активности библиотекара основне школе може бити и осмишљавање пригодног драмског облика који ће бити спона више наставно-предметних области. У том смислу било је сасвим природно да за ову специјалну прилику библиотекарка наше школе приреди текстове о Леонарду да Винчију и Алберту Ајнштајну (из књиге „Енциклопедија лоших ђака, бунтовника и осталих генијалаца“) тако да их ученици изведу као скечеве пред млађом публиком, као допуну показаним експериментима или мултимедијалној презентацији о Парадоксу близанаца.

Карикатура Александра Петрикановића

Карикатура Александра Петрикановића

Заштитни знак Дана науке је карикатура коју је осмислио наш бивши ученик, Александар Петрикановић.

Сјајна завршница била је представа „Милева Ајнштајн“, коју су ученици осмог разреда извели са пуно ентузијазма на сцени „Раша Плаовић“ у Народном позоришту у Београду.

http://www.narodnopozoriste.co.rs/index.php?id=6524#panel-3

Према процени реализатора, посматрача, родитеља, гостију из других школа, али и представника из Центра за промоцију науке и других институција, били су ово изузетно успешни Дани науке. На лицима ученика демонстратора и ученика млађих разреда читало се узбуђење и радост, и сигурно је да ће се ова манифестација дуго памтити. Целокупна атмосфера са свих ових догађања забележена је на фотографијама објављеним на школском сајту. http://www.drinka.rs/galerija.php

Hemicari se pripremaju za ogled

Хемичари – припрема за оглед

Matematicari

Математичари

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s