RSS довод

Трибина у Ужицу – пун погодак

OСоња Ћоровић

библиотекар

ОШ „Свети Сава” Бајина Башта

scorovic9@gmail.com

.

Стереотипна слика о школској библиотеци као месту за просветаре проглашене технолошким вишком нема више упориште ни као предрасуда. Србија се укључила у светски тренд да се библиотекама врати улога носиоца културно просветних активности. Ништа ново, то имамо још у Александрији! Библиотекама треба повратити стари сјај! За почетак, превредновање улоге библиотекара у васпитно-образовном процесу озваничено је у документима који регулишу обавезе и рад стручних сарадника. Измене и допуне ових докумената унеле су дозу несигурности код библиотекара: Шта све то значи? Свака промена, у почетној фази, уноси зебњу код оних на које се односи. Одређена несигурност у погледу професионалних обавеза које их чекају у наредном периоду могла се запазити у и коментарима учесника трибине ДШБС у Ужицу на тему „Школски библиотекар – спона различитих активности у школи“. Испијајући кафу уочи трибине, библиотекари из Ужица, Ариља, Пријепоља, Чачка и других места коментарисали су о портфолију, плановима рада и другим недоумицама и новинама у раду које их убудуће чекају. На паузи, након другог излагања, учесници су деловали опуштеније. Комуникација је била лежернија, атмосфера ведрија.

Након трибине, присутни су се јављали за реч коментаришући да им је лакше када су чули како да примене Правилник. Према процени учесника трибине ДШБС у Ужицу 27. септембра, овај стручни скуп помогао је учесницима да разбију трему поводом нових (старих) задатака које подразумева посао школског библиотекара.

Са трибине у Ужицу

Трибина у Ужицу

На трибини у Регионалном центру за стручно усавршавање Ужице учествовала су двадесет два школска библиотекара из Златиборског и Моравичког округа. Пријатан амбијент, технички добро опремљена сала, као и услужно и љубазно особље Центра допринели су да трибина протекне у позитивној и конструктивној атмосфери. Реализатори скупа: Драгица Јокић из Школске управе у Ужицу, Мирјана Радовановић Пејовић, библиотекар у ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу и Соња Ћоровић, библиотекар у ОШ „Свети Сава“ у Бајиној Башти, указали су на значајне новине у погледу обавеза и рада школских библиотекара у светлу важећег Правилника о свим облицима рада стручних сарадника. Основна порука презентација је да библиотекар у школи нипошто није пасивни посматрач, него активни учесник и покретач пројеката у васпитно-образовном процесу. Смернице из законске регулативе упућују заправо библиотекаре на који начин да се активно укључе у све аспекте наставе. Тематска настава представља добру прилику за библиотекаре да се покажу у пуном светлу као организатори и реализатори наставног процеса. Излагачи су своје презентације илустровали примерима из праксе. Сви презентери инсистирали су на новом лидерско – менаџерском аспекту улоге библиотекара у школском животу. На трибини је промовисано Друштво школских библиотекара Србије, организација која представља природно место и амбијент за све библиотекаре који желе да буду у току са новим трендовима струке.

Након трибине, присутни библиотекари истакли су да очекују више стручних скупова на теме из професије. Ентузијазам је ту – на потезу је ДШБС са новим скуповима, Смотрама и семинарима!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s