RSS довод

На 4. Смотри стваралаштва школских библиотекара

Slobodanka_CvetkovicСлободанка Цветковић

библиотекар

Угоститељско-туристичка школа, Београд

biblio_1_@hotmail.com

Кључне речи: смотра, стваралаштво, школски библиотекари, награда Мина Караџић

Јесења Смотра стваралаштва школских библиотекара одржана je 22. октобра 2012. године у препуној свечаној сали Дома ученика „Змај“, у Земуну. Колегама и гостима прво су се поздравним речима обратили Слађана Галушка, председница Друштва школских библиотекара Србије и Иван Никчевић, директор Дома ученика средњих школа из Београда. Потом су ученици Дома ученика „Змај“ извели програм за добродошлицу, посвећен нобеловцу Иви Андрићу, осмишљен од стране библиотекарке те установе Мирјане Митић.

Уводно излагање Александре Вранеш

Уводно излагање Александре Вранеш

После краће паузе, скупу се обратила Александра Вранеш, декан Филолошког факултета у Београду. Она је присутним библиотекарима пренела искуства са својих студијских путовања и нагласила велику улогу библиотекара у неговању читалачких навика у школама, чувању лепоте језика, као и учењу ђака да поштују изворе информација при писању радова, есеја и сл. Лепим речима су подршку раду школских библиотекара дале и Биљана Радосављевић, председник Педагошког друштва Србије и Гордана Љубановић из Народне библиотеке Србије.

Председнице Друштва педагога Србије и Друштва школских библиотекара Србије

Председнице Педагошког друштва Србије и Друштва школских библиотекара Србије (Биљана Радосављевић и Слађана Галушка)

Семинар је био брижљиво организован и сатница потпуно испоштована, тако да су у једанаест сати започеле презентације изабраних радова по конкурсу. Жири који је процењивао квалитет радова радио је у саставу: Драгана Грујић, асистент на Катедри за библиотекарство и информатику Филолошког факултета  у Београду, Љиљана Видовић, из Педагошког друштва Србије и Милица Јовановић, наставница у ОШ „Дринка Павловић“ из Београда. Прва тематска целина, „Сарадња за бољу сарадњу“, имала је само једну презентацију, али су њен садржај и израда заслужили Похвалу за допринос развоју школског библиотекарства. Похвала је отишла у руке Нади Марковић и Љиљани Младеновић из ОШ ,,Бановић Страхиња“ из Београда, за рад Вршњачког тима ове школе на превенцији насиља. Друга тематска целина, „Имам право да знам више“, обухватила је следеће презентације: 1. Слободанка Цветковић, библиотекарка Угоститељско-туристичке школе у Београду – Оквир тела: плесне инклузивне радионице са младима са инвалидитетом и без њега; 2. Љиљана Бабић, библиотекарка Прехрамбено-угоститељске школе из Чачка – Где нас то љубав води: презентацију су извели ученици школе. По оцени стручног жирија, овај опсежан рад на драмској представи која је укључила више од седамдесет ученика из редовне школе и ученике са тешкоћама у развоју заслужио је Похвалу за допринос развоју школског библиотекарства у овој тематској целини; 3. Гордана Јаневска (учитељица), Снежана Ђурић (дефектолог) и Татјана Поповић (библиотекар), из ОШ „Димитрије Тодоровић-Каплар“ из Књажевца надахнуто су представиле низ заједничких акција под називом Ако имаш друга, имаш све.

Презентација радова

Презентација радова

Трећа тематска целина, „Образовање за будућност“, обухватила је презентације: 1. Марија Милосављев из ОШ ,,Браћа Новаков“, Силбаш и Ксенија Суђић из ОШ ,,Свети Сава“, Бачка Паланка – изузетна електронска школа креативног писања, рађена у платформи за учење ЕДМОДО, а која је повезала четири различите школе у Војводини. Потпуно заслужено су се издвојиле квалитетом и освојиле Похвалу за допринос развоју школског библиотекарства у својој категорији; 2. Наставница српског језика и књижевности Оливера Крупеж и библиотекар Биљана Лукић из ОШ ,,Милица Павловић“ из Чачка представиле су рад под називом Речник мање познатих и непознатих речи и појмова из дела народне књижевности у програму за основну школу; 3. Учитељица Јасмина Аћимовић и Радмила Ђорђевић, библиотекарка ОШ ,,Бранко Радичевић“ из Неготина представиле су рад Прошлост мог краја и показале различите методичке приступе оваквој теми; 4. Библиотекарка Маја Шегуљев из ОШ ,,Јелена Ћетковић“ из Београда је представила пројекат Библос, рађен у широком временском интервалу, а са пуно различитих акција и информационих иновација.

После паузе за ручак представљена је последња тематска целина, „Културни атеље“, и следеће презентације: 1. Наставнице енглеског језика Марија Ивановић-Божић и Ивана Петровић (која ради и као библиотекар) из ОШ ,,Вук Караџић“, Књажевац – Кутак за Нушићев тренутак (истраживање, пано, ППТ – презентација, драматизација, квиз, провера знања): успео пример повезивања различитих предмета, наставника, метода и самосталног дечјег рада; 2. Зорица Ђелић из ОШ „Васа Чарапић“, Бели Поток – Знакови на путу: афирмација стваралаштва нашег јединог нобеловца, развијање сарадничких односа у школи кроз тимски рад, организовање и реализација књижевне вечери у част Андрићевих јубилеја, у сарадњи са Задужбином Иве Андрића; 3. Јелена Трошић из ОШ ,,Франце Прешерн“ из Београда – за изузетну организацију, припрему и реализацију представе Еко Пепељуга заједно са ученицима, као и за низ других активности у склопу тог пројекта, добила је од стручног жирија Похвалу за допринос развоју школског библиотекарства; 4. Гордана Лукић и Слађана Ђорђевић (Економско-трговинска школа из Крушевца) презентовале су Недељу различитих култура – пример неговања сопствене традиције и упознавање традиције и културе других земаља, уз дружење са вршњацима из побратимљене школе из Немачке.

Библиотекари, учесници 4. смотре стваралаштва школских библиотекара

Библиотекари, учесници 4. смотре стваралаштва школских библиотекара

Све презентације су биле изузетно добро примљене од публике и пратила их је жива дискусија и размена идеја, што у официјелном радном делу, што у паузама.

Последњи део семинара/смотре био је резервисан за доделу награда. Жири у саставу: Славица Голубовић, Мирјана Радовановић и Весна Филиповић Петровић награду Мина Караџић за најбољег библиотекара основне школе доделио је Ивани Ристић (ОШ “Јелена Ћетковић“ из Београда), а најбољи библиотекар средње школе је Мирољуб Ракић (Железничка техничка школа Београд). Награда Мина Караџић је додељена и Љиљани Ђорђевић, библиотекарки Основне школе за образовање одраслих „Бранко Пешић“ из Земуна.

Награђени библиотекари

Награђени библиотекари

Лауреати су били видно узбуђени и срећни због поверења колега који су их номиновали и због препознавања њиховог труда од стране жирија. Председница Друштва школских библиотекара Србије Слађана Галушка честитала је добитницима и уручила им награде, захвалила свима на учешћу на Смотри и дала реч Драгани Грујић, асистенткињи на Филолошком факултету у Београду, која је прогласила најбоље радове на Смотри и доделила Похвалнице за развој школског библиотекарства.

Реч о добитницима похвалница за развој школског библиотекарства

Реч о добитницима похвалница за развој школског библиотекарства

Тиме је овогодишња Смотра стваралаштва школских библиотекара завршена. У добром расположењу и нади да ћемо се ускоро поново дружити и радити заједно.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s