RSS довод

Књига је увек доживљај

MM

Мира Меглић

библиотекар

ОШ „Иван Милутиновић“, Београд

                                mira.g.meglic@gmail.com

Мој сајамски дневник

Овогодишњи сајам књига трајао је од 21. до 28. октобра, под слоганом „Од А до Ш“. Посетиоци (њих 150 798, по званичним подацима) су имали прилику да виде целоукупну домаћу издавачку продукцију, насталу између два сајма. Иако је број нових наслова био скромнији него претходних година, понуда је била  разноврсна. Представило се 889 домаћих и страних излагача (из Мађарске, Велике Британије, Француске, Холандије, Немачке, Аустрије, Италије, Шпаније, Португала, Словачке, Грчке, Јапана, Кине, Русије, Белорусије, Ирана, Бразила, Анголе, Хрватске, Бугарске, Босне и Херцеговине и Црне Горе). Организовано је 785  програма, у 12 званичних програмских целина, са 123  учесника, као и 9 изложби.

Сајам књига из мог угла

Сајам књига из мог угла

Свечано отварање

У недељу, 21. октобра 2012. године, уз звуке фанфара, свечано је отворен 57. Међународни сајам књига у Београду. Програм свечаног отварања водио је глумац Светозар Цветковић, обративши се присутнима добродошлицом: „Добро дошли на ову славу писане речи, на културну манифестацију која Београд и Србију поставља у круг најзначајнијих европских културних догађаја.“ У име Мађарске, земље почасног госта, и у своје име, посетиоце је поздравила млада књижевница Ноеми Сечи, а своје обраћање завршила речима: „Живимо једни поред других, будимо важни једни другима!“ Присутне је затим поздравила српска песникиња Радмила Лазић. Бритким језиком она је поручила да је „уметност ипак трајнија од сваког владара, чије је царевање пролазно као годишње доба“.

Мађарска – почасни гост сајма

Овогодишњи почасни гост, Мађарска, представила је своју богату књижевну и издавачку продукцију. Путем посебних сајамских програма представила је ауторе из своје земље, посебно стваралаштво млађих писаца, преводиоца, дистрибутера и свих оних који су на разне начине повезани са књигом и културом, а српски издавачи су се потрудили око нових превода мађарских класика, укључујући нобеловца Имре Кертеса. Централно место на штанду заузимала је изложба посвећена стогодишњици рођења писца Иштвана Еркења, једног од најзначајнијих прозних и драмских писаца мађарске књижевности 20. века. Његова најзначајнија дела су: „Логорски свет“, „Мачја игра“, „Тотови“, „Принцеза Јерусалима“, „Једноминутне новеле“, „Ватрогасац Тот“, „Изложба ружа“, „Ћутање мртвих“, „Сценарио“ и др.

Мађарска - почасни гост

Мађарска – почасни гост

Изложба поводом 100-годишњице рођења писца Иштвана Еркења

Изложба поводом 100-годишњице рођења писца Иштвана Еркења

Мађарска је на свом штанду, под слоганом “Креативност, разиграност, иновација”, свакога дана приређивала разноврсне програме, пројекције филмова, разговоре о кулинарству, наступе фолклорних и плесних група, а љубитељима шаха се пружила прилика да се сретну с једном од највећих шахисткиња на свету – Јудитом Полгар.

Амбасадор Мађарске Оскар Никовиц је рекао да је срећан што је његова земља почасни гост и да је то добра прилика да две земље учврсте међусобне везе: „Култура је најбоље средство за приближавање двају народа“.

Школски дан

Школски дан се обележава од 2005. године и посвећен је организованим посетама ученика, студената, библиотекара, наставника и професора из целе Србије.

„Читањем се постаје јачи и способнији”, рекао је министар просвете Жарко Обрадовић отварајући  Школски дан на 57. Сајму књига. После званичног обраћања, министар је препоручио ученицима да читају српске народне бајке, песме Душка Радовића, Добрице Ерића, Љубивоја Ршумовића, јер су „они мудре мисли говорили и писали једноставно“.

Било је доста организованих посета школараца из разних градова Србије. Неки  су дошли ради дружења, забаве, други из радозналости, а многи су обогатили своје библиотеке новим књигама.

Излагачи су припремили посебне програме дружења са писцима који пишу за децу и младе, као и друге садржаје који привлаче њихову пажњу.

На штанду „Лагуне“ Урош Петровић је потписивао своју најновију књигу, „Загонетне приче 5“ , а са читаоцима се дружио и Љубивоје Ршумовић, који је објавио књигу за одрасле „Планирање прошлости”. Своје време посветио је и најмлађима, потписујући књиге „Заувари” (која је добила награду „Невен” за илустрацију), „Ујдурме и зврчке из античке Грчке” и „Сунчање на месечини”.

Урош Петровић и Љубивоје Ршумовић

Урош Петровић

Љубивоје Ршумовић

Љубивоје Ршумовић

На штанду „Креативног центра“ најтраженијa je билa едицијa вицева „Да пукнеш од смеха“, а тинејџере су, поред осталих наслова, посебно занимале књиге Виолете Бабић о тајнама одрастања.

Виолета Бабић

Виолета Бабић

Међу најтраженијим насловима за најмлађе су 12 веселих и поучних прича о Дизнијевим јунацима, у издању „Евро-Ђунтија“, чувени Марвелови стрипови „Спајдермен“ и „Ајронмен.“ Тинејџери су се занимали за „Ватрени прстен – Столеће“ Пјердоменика Бакларија и за „Камено срце“ Чарлија Флечера.

Од нових књига „Букленда“, највише интересовања је било за „Задимљену историју“ Раше Попова, „Приручник за пингвине“ Игора Коларова и „Скривену љубав“ Славке Петровић Грујичић.

Раша Попов са Радованом Радованцем на штанду Букленда

Раша Попов са Радованом Радованцем на штанду Букленда

Награде

На овогодишњем Сајму књига додељене су награде најуспешнијим издавачима у четири категорије – за  издавача године, најбољу дечију књигу године, издавачки подухват године и најлепшу књигу.

За Издавача године проглашена је издавачка кућа „Федон“, због поштовања највиших стандарда у превођењу и приређивању својих књига, која даје предност превођењу капиталних дела светске класичне литературе, посебно у области филозофије, психологије, митологије, антропологије и уметности.

Издавач године - Федон

Издавач године – Федон

За најбољу дечију књигу проглашене су „Српске народне бајке за децу 21. века“, у издању „Чаробне књиге“. Ова књига садржи 19 изабраних народних бајки („Баш-Челик“, „Девојка бржа од коња“, „Тамни вилајет“, „Биберче“, „Немушти језик“, „Чардак ни на небу ни на земљи“ и др.). Књига је добила и награду УЛУПУДС-а за комплетну опрему.

Српске народне бајке - најбоља дечија књига

Српске народне бајке – најбоља дечија књига

Издавачки подухват  године представљају „Дела Станислава Винавера“, у издању „Службеног гласника“ и „Завода за уџбенике“ из Београда. Прво коло „Дела Станислава Винавера“, у девет томова на преко пет хиљада страница, доноси збир окупљених текстова, песама, прича, есеја и записа једног од наших највећих књижевника XX века.

После три деценије поново је додељена награда за Најлепшу књигу, а то је „Лексикон архитектуре и уметничког занатства“ аутора Слободана Малдинија, у издању „Службеног гласника“.

Ове године је први пут додељено специјално признање за младог дизајнера. Награђена је Тијана Ранчић за ликовно-графичку опрему књиге „Немачки ратни плакат у Србији 1941-1944“, аутора Косте Николића, у издању „Завода за уџбенике“.

Награда „Доситеј Обрадовић“, која се додељује страном издавачу с континуираним доприносом у објављивању и промоцији српске књижевности, ове године је  припала издавачкој словачкој издавачкој кући „Kalligram“.

Специјална повеља београдског Сајма 2012. додељена је Народној библиотеци Србије и Фондацији „Др Зоран Ђинђић“, као признање за објављивање „Изабраних дела“ трагично настрадалог премијера Србије, Зорана Ђинђића.

Пратећи програми

Пратећи програми ове године су усмерени на неколико тема – положај српске књижевности и културна сарадња у региону, мађарска књижевност друге половине 20. века… Било је разговора између српских и мађарских писаца о (не)моћи књижевности, феномену бестселера. Обележени су јубилеји Борислава Пекића, Стевана Раичковића и Радомира Константиновића, а припремљено је и неколико занимљивих изложби („Регионална књижевна периодика“, „Култура ћирилице и калиграфије“…).

Врх тишине, Стеван Раичковић

Врх тишине, Стеван Раичковић

Отворена књига

Последњег дана Сајма књига, у 12 часова, представник Мађарске је предао Отворену књигу представнику Пољске, земљи која ће бити почасни гост 58. Међународног београдског сајма књига 2013. године.

Сајам у очима једног школског библиотекара

Сајам књига је и ове године привукао велики број посетилаца. Интересовање за књигу није изостало, а то показују подаци о посетама и повременим гужвама, које ипак нису биле карактеристичне свих ових сајамских дана.

„Досије Студио“ је припремио (у сарадњи са „Заводом за уџбенике“) „Сабрана дела Вилијама Шекспира“, у једној књизи и у ћириличном издању. Садржи 37 Шекспирових драма, а постоје и два превода „Хамлета“ – Александра Петровића и Бранимира Живојиновића. Садржи додатке: Шекспирова дела која до сада нису била објављена на српском језику, изворе, стихове о Шекспиру, епитафе и предговоре првом издању Шекспирових дела. „Паидеиа“ је објавила нови роман Ијана Макјуана „Солар“, који говори о квантном физичару и нобеловцу, који је у једном тренутку остао без идеја и супруге.

„Креативни центар“ представио је на овогодишњем сајму преко 70 нових издања: књиге за предшколце, основце, популарну историју, романе за тинејџере, приручнике… Свакако су интересантни наслови „Београд за децу“ Јове Анџића, модерно дизајниран водич, са занимљивим причама из београдске прошлости, „Педесет пет експеримената из природе“ у којој аутор Томислав Сенћански повезује биологију и физику. Књиге Јасминке Петровић изазивају увек интересовања младих читалаца, а најновија књига (у сарадњи са Добросавом Бобом Живковићем) „Породица“ даје у речи и слици осврт на типове породица, окупљања и породичних ритуала.

На њиховом штанду свакодневно су организоване представе – Креативни глумци за креативну децу свих доба.

T

Креативни глумци у Креативном центру

На питање шта препоручују од нових књига на штанду „Платоа“, добила сам одговор да је то наслов „Исповести убице економијаЏона Перкинса. Прелистах мало књигу и видим да је један од бивших убица економија сам писац, који се осмелио да открије начин владавине корпоративно-империјалистичких структура. Ко су Убице економија? То су добро плаћени професионалци, који обмањују земље широм света, узимајући баснословне суме, користећи се лажним финансијским извештајима, намештеним изборима, уценама, сексом и убиствима. Његов задатак је био да убеди земље, стратешки интересантне САД-у да прихвате огромне позајмице, за изградњу својих инфраструктура, којима би их увукли у мрежу огромних дугова. Тако би потпадале под контролу америчке владе, која контролише и отплату дугова, што на крају доводи до покорности.

Ако вам није интересантна ова тематика, јер нам је прилично знана, онда ћете се сложити са мном да би била добро штиво за политичаре.

Traveler Digital Camera

Штиво за политичаре

„Порталибрис“, издавачку кућу која је једина имала књигу овогодишњег нобеловца Мо Јана, тешко је било наћи, јер је њен штанд био смештен на галерији.

T

Мо Јан, Велика недра и широка бедра

Занимљивост

Идући ка Хали 1 Београдског сајма, приметим међу пролазницима младића у жутој мајици са натписом, који нешто објашњава пролазницима. Вратим се да видим шта пише. Он љубазно рашири мајицу, да се лепо виде слова: „НЕ ЦЕНИ КЊИГУ ПО КОРИЦАМА“ – писало је. Објаснио ми је да се ради о Живој библиотеци, на штанду „Инцест траума центра“. Знатижељна, морала сам да видим како функционише Жива библиотека. На штанду су ми објаснили да је потребно да се учланим код библиотекара, да одаберем књигу, а књига је жива особа, и када дођем на ред имам на располагању пола сата да питам све што ме интересује из одабране теме. А теме су биле у складу са њиховим програмом: људска права, трговина децом и људима, насиље путем електронских мрежа, сексуално злостављање, жртве насиља, предрасуде о другим народима, хомосексуалци, анархисти и феминисткиње, особе са инвалидитетом и људи који живе са тешким болестима. Врло интересантно представљање!

T

Не цени књигу по корицама

Списак књига Т центра

Списак књига Инцест траума центра

Жива библиотека

Жива библиотека

Књиге за библиотеке (?)

Ове године је организована акција прикупљања књига за библиотеке у Србији, у сарадњи са студентима Филолошког факултета. Организациони одбор је позвао све грађане да донирају књиге које им више нису потребне.

Могли бисмо да направимо паралелу са Сајмом књига у Солуну, крајем маја, где је апеловано на излагаче да књиге које преостану са сајамских штандова упуте школама, како би помогли школским библиотекама угроженим кризом.

Са каквим фондовима раде школске библиотеке у Србији, колико могу да приуште нових наслова и обнове своје фондовe – о томе код нас већ одавно нико не брине.

Али гест једног изузетног човека може да буде добар пример. Свестан улоге и значаја школских библиотека у образовању младог нараштаја, Иво Андрић је својевремено новчани део Нобелове награде поклонио школским библиотекама у Босни и Херцеговини.

Фотографије: Сандра Репац и Мира Меглић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s