RSS довод

Пролећна Смотра стваралаштва школских библиотекара 2012.

Весна Станојевић

 ОШ „Чегар“, Ниш

 .

 Извориште креативних идеја за савремену библиотеку

Програм стручног усавршавања ,,Смотра стваралаштва школских библиотекара“, који је, осим у електорнском каталогу за 2012/13. годину, публикован у Каталогу за школску 2011/12. годину под бројем 036, окупио је у петак, 27. 5. 2012. године, многе креативне библиотекаре, спремне да уче и поделе своје знање и идеје. Све се одвијало у пријатној атмосфери љубазних домаћина – Гимназије ,,Светозар Марковић“ у Нишу.

Програм 3. по реду Смотре стваралаштва школских библиотекара био је веома садржајан и инспиративан. Учесници су најпре чули два пленарна предавања. Весна Стојановић, управница Библиотеке Правног факултета у Нишу, говорила је о улози и значају школског библиотекара у раду школе, а затим је Весна Црногорац, секретар Библиотекарског друштва Србије, представила нови Правилник о стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника. За ову тему је владало велико интересовање, па су учесници добили прилику да постављају питања и да, поред конкретних одговора, буду упућени на изворе где могу пронаћи одговоре.

Главни део активности била је презентација радова по конкурсу који се односио на сарадњу у области образовно-васпитног рада и културне и јавне делатности, и то по тематским целинама: ,,Знање за 21. век“, ,,Знање плус“, ,,Школска културна сцена“ и ,,Библиотека и интернет“. Представљено је укупно једанаест радова. Сви радови су испуњавали услове конкурса, а сваки од њих је био квалитативни искорак из постојеће праксе. Гордана Благојевић из ОШ ,,Доситеј Обрадовић“ из Врбе представила је рад ,,Моја прва књига“ где се видела креативна и плодотворна радионица, настала у сарадњи наставника истуреног одељења и библиотекара матичне школе. Најмлађи ученици су упознали пут настанка књиге кроз креативне радионице, израђујући своју прву књигу и испуњавајући је својим првим списатељским подухватима. Виолета Мандић из ОШ ,,Ратко Вукићевић“ из Ниша и Саша Луковић из Градске библиотеке ,,Стеван Сремац“ представиле су рад ,,Библиотека је супер место“ и показале како се може радити са талентованим ученицима и како, уз труд и добру организацију, можете и савремене песнике придобити за своје сараднике у племенитој мисији неговања читалачке културе. Соња Ћоровић из ОШ ,,Доситеј Обрадовић“ из Бајине Баште презентовала је рад ,,Хајде да се дружимо“. Кроз низ осмишљених активности видео се велики ентузијазам и напор да се библиотеци врати александријски сјај. Софија Николић из ОШ ,,Доситеј Обрадовић“ из Врбе, у раду ,,Обележавање важних дана“, показала је како библиотекар може изаћи у сусрет интересовањима ученика и посветити се актуелним и животним темама као што су еколошко понашање и здрава исхрана. Весна Филиповић из ОШ ,,Васа Пелагић“ из Лесковца представила је рад ,,Школска културна сцена“. Показала је како у сарадњи са наставницом ликовне културе користи драму и музику у едукативне сврхе, како ученици уче да дођу до информација и како су их наставници окупили око књиге подстичући их слободом изражавања, својим ентузијазмом и лепотом и снагом писане речи. Гордана Јаневска из ОШ ,,Димитрије Тодоровић Каплар“ из Књажевца показала је како се и родитељи могу укључити у школски живот. Весна Цветковић из Гимназије ,,9. мај“ из Ниша представила је библиотечки софтвер који користе три нишке гимназије и који нам предочава како ће изгледати све савремене библиотеке, надамо се, ускоро. Ученици три гимназије имају картице са бар-кодом и могућност да путем интернета наручују и резервишу књиге, чиме је поступак позајмљивања књига веома једноставан и брз, на задовољство ученика и библиотекара. Присутни библиотекари су показали велико интересовање за овај софтвер и изразили жељу да и друге библиотеке у Србији ускоро буду оснажене новом технологијом.

На крају смотре, реализатори програма Анђелка Танчић Радосављевић, Слађана Галушка, Мира Меглић и Зора Лекић доделиле су дипломе и похвале за ликовне радове за заштитни знак 3. Смотре стваралаштва школских библиотекара. Награде су додељене Сањи Тугеџић, ученици 7. разреда ОШ ,,Милорад Мића Марковић“ из Мале Иванче и Вуку Милићу, ученику 1. разреда ОШ ,,Димитрије Тодоровић Каплар“ из Књажевца.

Жири у саставу: Драгослав Васић – библиотекар саветник, Весна Станојевић – професор српског језика и Виолета Јовић – књижевница,  једногласном одлуком одабрао је најбоље радове у четири категорије и, уз образложење, доделио похвале за допринос развоју школског библиотекарства.

У тематској целини ,,Знање за 21. век“ најбољи је био рад Слађане Галушке из ОШ ,,Милорад Мића Марковић“ из Мале Иванче. Овај рад се издвојио тиме што је ауторка представила одличан узор који се може лако спровести у пракси, а тиче се тематског и интердисциплинарног повезивања у настави. Библиотекар је одиграо важну улогу иницијатора и координатора у реализацији теме ,,Јабука“ и показао како се теми може приступити на занимљив начин, из више углова, са становишта науке и уметности и учинити да се знање лакше усваја и да постане трајно. Похвалу за најбољи рад тематске целине ,,Знање плус“ добиле су Маријана Петровић и Анђелка Танчић Радосављевић за рад ,,Оштро перо – међушколско такмичење ученика“. Квалитет овога рада огледа се у одлично осмишљеној и применљивој методологији за развијање критичког мишљења. У категорији ,,Школска културна сцена“ квалитетом се издвојио рад Зоре Лекић и Невенке Божовић из Гимназије ,,Светозар Марковић“ у Нишу. Оне су на креативан и подстицајан начин представиле како су у својој школи са ученицима припремиле и обележиле јубилеј ,,Иво Андрић – 50 година Нобелове награде“. Жири је уочио у овоме раду велики ентузијазам и креативност, излажење у сусрет интересовањима ученика и сагледавање и подстицање развијања талената ученика. Похвалу за најбољи рад у категорији ,,Библиотека и интернет“ добила је Маја Радоман из ОШ ,,Војвода Пријезда“ из Сталаћа за отварање и уређивање блога ,,Српски лако“. Овај блог обилује разноврсним занимљивим темама, бави се језичким недоумицама, промовише ученичко стваралаштво, прати актуелна дешавања, покреће и промовише акције у школи и локалној заједници и води ка другим корисним интернет странама, чиме се, у популарној форми, потпуно обраћа савременој нет-генерацији.

Програм стручног усавршавања ,,Смотра школских библиотекара“ окупио је вредне и креативне библиотекаре и показао мноштво примера добре праксе који се лако могу применити и допринети унапређивању сарадње између образовно-васпитног рада и културне и јавне делатности.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s