RSS довод

Оштро перо – супер учење

Тим библиотекара основних школа: 

„Дринка Павловић“, „Иван Милутиновић“, „Коста Ђукић“, Милорад Мића Марковић“, „Павле Савић“, „Ратко Митровић“ – Београд

Пројекат Оштро перо је замишљен као међушколско такмичење у читању књига и писању критика које воде школски библиотекари. Идеја је била да се овим пројектом обогати рад Друштва школских библиотекара и испуни главни задатак библиотекара, подстицање читања. Аутори пројекта, Анђелка Танчић и Слађана Галушка су се пријавиле на конкурс Градског секретеријата за образовање, позвале сараднике из Друштва и добиле средства, тако да је такмичење почело 31.10. и трајало до 16.12.2011. године. 

Како је све почело? У свом профилу Анђелка се обраћа ученицима следећим речима: 

„Никада нисам имала храбрости да објавим критику. Умела сам да пишем, али ми је недостајала решеност и оштрина. Тако је и настало Оштро перо, пут до остварења мојих циљева, жеља и снова. Као наставнику српског језика и књижевности, циљ ми је да из школе изађеш писмен и образован. Као библиотекару, жеља ми је да кроз живот негујеш културу читања и увек читаш са уживањем и из разоноде. Као индивидуалцу, сан ми је да постанеш део генерације младих храбрих људи који знају да заузму став према садржајима који им се нуде на данашњем тржишту, износе мишљење јавно, али аргументовано и схватају озбиљност посла критичара. Очекујем од тебе да будеш самосталан, занимљив, креативан, оригиналан, искрен, храбар и свој. Мисли! Научи да критикујеш! Наоштри своје перо… И пиши!“ 

Оштро перо као програм такмичарског карактера је реализован у библиотеци ОШ “Ратко Митровић” 2010. године. Ученици од петог до осмог разреда су током школске године читали одабране наслове и писали критичке приказе о њима. Аутори најбољих радова су заслужено награђени. Школске 2011/12. године Оштро перо прераста у међушколско такмичење шест основних школа из Београда у коме учествује 100 ученика. Ученици се подстичу да читају дела савремене дечије књижевности, размишљају о прочитаним књигама, разговарају и пишу критичке приказе. 

Замисао је да то буде комбинација традиционалног и електронског учења. Ученици добијају књиге на читање, а лекције о критичком приказу проучавају на електронској платформи. За сваки разред (од петог до осмог) је обезбеђено по три жанровски разнолика наслова: збирка приповедака, роман и приручник. Свака школска библиотека добија одређен број књига за потребе такмичења, тако да свако дете има код себе све књиге до краја такмичења. После такмичења те књиге остају у библиотеци. 

Наслови су пажљиво бирани, тако да одговарају узрасту. У свакој школи учествује од 12 до 20 ученика, у зависности од величине школе. 

У првом кругу се чита збирка приповедака, проучава се лекција на електронској платформи, комуницира се са библиотекарима, и електронски и уживо, пишу се критике, исправљају и у ужем избору је осам одабраних радова по школи. 

Радови се постављају на електронску платформу, како би чланови жирија одабрали најбоље. Награђени радови се постављају на сајт. 

У жирију су: Виолета Бабић, Јасмина Чабрило и Драгана Станковић. 

У другом кругу се чита роман, пише се критика, проглашавају победници, у трећем кругу се чита приручник, пише се критика и проглашавају победници. Кад се све појединачне критике испишу, улази се у четврти круг такмичења, у ком се такмиче школе. Задатак је да школски тим младих критичара прошири своје изражајне алате, па са пера пређу на камеру, сниме трејлер одабраног наслова. Трејлери (видео прикази) се приказују на завршном сусрету. Најбољи трејлер ће изабрати жири састављен од школских библиотекара. Ту ће мали (већ искусни) критичари добити и заслужене награде, упознаће се једни с другима и дружиће се уз прикладан програм који им буду спремиле њихове библиотекарке: Анђелка Танчић из ОШ “Ратко Митровић”, Слађана Галушка из ОШ “Милорад Мића Марковић”, Мира Меглић из ОШ “Иван Милутиновић”, Славица Хорват из ОШ “Дринка Павловић”, Зорица Смиљанић из ОШ “Павле Савић”, Маријана Петровић и Кристина Јокић из ОШ “Коста Ђукић”. 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Ученици шест београдских школа тако су демантовали приче да деца све мање читају. За учеснике пројекта Оштро перо читање је веома забавно. На електронском курсу, осим што читају лекције, размењују мишљења о прочитаним књигама са својим вршњацима на форуму и то им је врло интересантно. Они пишу приказе књига, што нису радили раније у школи, и у томе су веома успешни. 

Завршни сусрет пројекта одржан 14. децембра 2011. године у ОШ “Дринка Павловић“, потврдио је да је књига и даље моћна и да су ђаци жељни читања и разговора о књигама, а да их само треба на прави начин заинтересовати за то. 

Осамдесет ђака, седам библиотекара, шест наставника, три члана жирија, гости из Креативног центра, Библиотеке града Београда и Секретаријата за образовање Београд присуствовали су забавном и свечаном програму. Приказани су трејлери за књиге и додељене су захвалнице, дипломе и књиге ауторима најбољих радова/приказа. 

Жири је одабрао најбоље радове у следећим категоријама: Оштро перо – за сваки разред по један награда, Најхрабрије перо, Најозбиљније перо, Најоригиналније перо, Најталентованије перо и награда за најбољу критику током целог пројекта – Најоштрије перо и две почасне награде Најталентованије и Најхрабрије перо целог такмичења. Укупно је додељено 78 награда. 

Овом раздраганом скупу обратили су се директорка школе Милена Бићанин, ауторке пројекта Анђелка Танчић и Слађана Галушка, чланице жирија Драгана Станковић, Јасминма Чабрило и Виолета Бабић, као и Дејан Беговић, представник Креативног центра. Сви су се сложили – највећи успех пројекта је велики број учесника и веома успешни прикази; читалачке навике се могу мењати на боље, ученици су најбољи промотери читања међу вршњацима и ово је пројекат који се мора наставити. 

Соња Марјановић, добитница Најоштријег пера, ученица ОШ “Ратко Митровић“, добила је понуду да потпише уговор са Креативним центром да за њих пише критичке приказе нових књига. 

У сјајном амбијенту школске библиотеке и захваљујући дивним домаћинима, библиотекарки Славици Хорват и директорки Милени Бићанин, сви су се одлично осећали и били поносни, библиотекари на своје ђаке, а ђаци на своје радове и радове својих другова. 

Има много разлога да сви буду задовољни, пројекат је премашио сва очекивања. Ево неких резултата пројекта: 

Иако је у октобру одабрано 100 ученика за пројекат, више од 250 ученика је хтело да учествује и сви су прочитали књиге за пројекат. У малим школама као што су ОШ “Ратко Митровић“ и “Милорада Мића Марковић“ то се највише видело. Од стотинак ђака виших разреда (127 и 135), трећина је вредно читала све наслове. Ученици, учесници пројекта, препоручивали су својим друговима књиге и утицали на развијање читалачког укуса и читалачких навика осталих ђака. 

Повећан је број корисника у школским библиотекама и повећан је број прочитаних књига у новембру 2011. године у односу на септембар и октобар 2011. године чак за више од 150% (у неким школама је број прочитаних књига два до три пута већи). На електронски курс је пријављено 150 ученика, 128 ученика је приступало курсу до краја. 

Повећано је коришћење компјутера у школским библиотекама током трајања електронског курса за 50%. Ученици су свакодневно посећивали библиотеке и пратили курс, читали лекције и постове на форуму, учествовали на форуму и размењивали мишљења са другим полазницима и предавачима. 

Написано је 207 приказа, на сајт је постављено 133 приказа књига. Направљено је 20 трејлера и приказано је на завршном сусрету.

Најважнији остварени циљеви у пројекту: 

 • афирмација читања у школи и школској библиотеци,
 • подстицање ученика да читају прозна дела савремене дечије књижевности и уочавају и откривају особине текста,
 • упућивање ученика у тумачење идејног слоја текста,
 • оспособљавање ученика за логичко схватање и критичко процењивање прочитаног текста,
 • оспособљавање ученика за писање приказа књига,
 • подстицање ученика на индивидуални рад и рад у групи
 • јачање самопоуздања ученика 
 • развијање сарадничког односа и такмичарског духа код ученика 
 • развијање социјалних вештина ученика и вештине комуникације 
 • обогаћивање књижног фонда школских библиотека делима савремене дечије књижевности и научно-популарним делима, 
 • промоција школске библиотеке као важног места за учење и развијање креативности ученика. 

За школског библиотекара је важно то што ће ученици читати књиге које су остале у школским библиотекама и тако ће се побољшати њихове читалачке навике и повећати читалачка писменост. Повећаће се број прочитаних књига, али не само оних из пројекта, него и других, јер се о читању сад на другачији начин говори међу ученицима, читање постаје све више забавна активност, а не више досадна и обавеза. Школска библиотека у овом пројекту потврђује да је најважније место у школи за промоцију читања, а школски библиотекар сарадник који са наставницима ради на развијању образовних стандарда у областима: Вештина читања, Разумевање прочитаног, Књижевност и Писано изражавање. Верујемо да ће се пројекат наставити и у 2012. години у више школа и са већим бројем ђака. 

Позивамо све ђаке, библиотекаре и наставнике да прочитају приказе књига на сајтовима школа и на сајту www.superucenje.org.rs 

 
Advertisements

Затворено за коментаре.