RSS довод

Месец књиге

 Слађана Галушка

  ОШ „Милорад Мића Марковић“, Мала Иванча

  galuska@beotel.net  

.

У Библиотеци “Милован Видаковић“ у Сопоту, 28. новембра 2011. године обележен је Месец књиге и Месец школских библиотека програмом под називом Читање је забава у коме су учествовали ученици, наставници и библиотекари.

Весна Сарић, управница Библиотеке, поздравила је присутне, истакла добре примере сарадње школа и јавне библиотеке, а онда је најавила пројект Читалачка значка који ће се од следеће школске године  одвијати на исти начин у свим општинама Београда, као такмичење на три нивоа, школско, општинско и градско. Ове школске године у Сопоту ће се, као пилот пројeкат, организовати школски и општински ниво такмичења за ученике основних и средњих школа. Ученици ће читати три или четири књиге, водити читалачки дневник, илустровати дневник и разговарати са наставницима и библиотекарима о прочитаним књигама.  Затим је позвала ученике да више читају и укључе се у такмичење, а наставнике и библиотекаре да подстичу ученике на читање.

Слађана Галушка, библиотекар ОШ “Милорад Мића Марковић“ у Малој Иванчи, додала је да је потребна сарадња свих наставника у школама да би се промениле читалачке навике код деце. Истакла је да је вештина читања и разумевања прочитаног веома важна за стицање знања из било које области и да стандарди из Српског језика који се односе на ове две области могу да се примене и на друге школске предмете, јер учење захтева, пре свега, читање и разумевање прочитаног текста. Било би добро и да у оквиру Читалачке значке, осим књижевних дела,  ученици читају и научно-популарене текстове; тако ће се  најбоље промовисати и читање и знање и сви ће пронаћи књигу коју би читали.

Представила је пројекат Оштро перо у коме учествују ученици шест београдских школа (укупно 140), међу њима и ученици ОШ “Милорад Мића Марковић“, а чији је циљ промовисање читања из задовољства и забаве. У пројекту који је започео у октобру, а завршава се половином децембра 2011. године, ученици од петог до осмог разреда читају по три наслова, збирку прича, роман и приручник, пишу приказе књига и праве трејлере за књиге. Овај пројекат спаја традицонално учење, рад са школским библиотекаром у школи, и учење на даљину, праћење лекција, размишљање о књигама на другачији начин од оног уобичајног у школској пракси и постављање приказа и трејлера на Мудл платформу за учење, на сајту http://www.superucenje.org.rs.

Ученица Тијана Марковић из ОШ “Милорад Мића Марковић“ је говорила о важности читања. Она воли да чита у слободно време. Књиге које је читала за Оштро перо су веома забавне, а у приручнику је нашла веома корисне савете.  Рекла је да на сајту, тј. електронском курсу, осим што читају лекције, ученици размењују мишљења о прочитаним књигама са својим вршњацима на форуму и да је то врло интересантно. Писање приказа је за њих нешто ново што нису радили раније у школи и биће најбоља препорука њиховим друговима из других школа за читање.

Ученици Милица Ристић, Урош Божанић, Нина Илић, Верица Илић и Ивана Јекић прочитали су приказе књига “Риба риби гризе реп“, “Тртко и велика крађа потока“, “Птица“, “Ко је овде луд“ и “Заврти уназад“, а ученици у публици су рекли да су већ заинтересовани да прочитају књиге о којима су чули тако добре препоруке.

Ученици из ОШ “Цана Марјановић“ из Раље говорили су о књигама које воле да читају, Јелена Недељковић је прочитала рад “Одрастање с књигом“, а Матеја  Радосављевић “Књига за читање и маштање“, затим су чланице школског хора извеле песму “Маријо, дели бела кумријо“.

Јелена Голубовић, ученица Економско-трговинске школе из Сопота, изнела је неке занимљиве податке о читалачким навикама младих. Истрaживања казују да 20% средњошколаца има књиге код куће и углавном читају, а само 7% је правих љубитеља који гутају књиге.  Млади радије проводе време на фејсбуку, него да читају књиге. Лектире сматрају застарелим и досадним, нека дела чак и не разумеју. Поезија се скоро уопште не чита, да нема школе многи ученици никад не би прочитали  стихове наших и светских познатих песника. Девојке читају тинејџерске и љубавне  романе, а младићи авантуристичке књиге као “Хари Потер“ и “Господар прстенова“.

Ученица исте школе, Тамара Ивановић, казала је да јој се јако допало то што је чула од основаца и да јој се свиђа идеја да и средњошколци учествују у такмичењу, те да ће на састанку Ђачког парламента испричати о овим пројектима којима се подстиче читање и да ће утицати на своје другове да се укључе у  њих. Она је говорила о читању као најбољем начину да се проведе слободно време, читање је  чини срећном, покреће машту и оплемењује мисли. Представила је своју омиљену књигу, “Мост преко вечности“ Ричарда Баха, а млађим слушаоцима препоручила да обавезно прочитају “Малог принца“, ако то већ нису. Своје вршњаке, средњошколце, подсетила је да, иако не воле лектиру, заиста не би требало да пропусте велике књиге као што су дела Иве Андрића или Шекспира.

 Милорад Јовановић, наставник српског језика ОШ “Јелица Миловановић“ из Сопота говорио је о доброј сарадњи са Библиотеком “Милован Видаковић“, где се одржава књижевно-музичка радионица сваке суботе, и у којој он са ђацима разговара о важности поезије, музике и игре за младе људе. Ученице Јелена Јовановић, Невена Недић и Вања Шапић су говориле стихове уз музичку пратњу наставника и ученице Наташе Живковић, а Николија Миленовић је извела плесну тачку на тему “Аска и вук“. На крају су заједно ученици и наставник отпевали две познате песме на радост свих присутних и добили заслужени аплауз.

Весна Сарић је затим позвала публику да погледа изложбу ликовних радова ученика две школе “Милорад Мића Марковић“ и “Цана Марјановић“ у холу Библиотеке.

Ту је настављен разговор о најбољем начину да се мотивишу ученици за читање. Библиотекари и наставници су закључили да је оцена добар мотив и да учешће ученика на такмичењу у читању  треба да се награди оценом, као и читање лектире, без обзира што то нису класици, него дела савремене књижевности.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Advertisements

Затворено за коментаре.