RSS довод

Значајни датуми у новембру и децембру

  Слађана Галушка

  ОШ „Милорад Мића Марковић“, Мала Иванча

  galuska@beotel.net 

.

Прошли су Дан писмености, Месец књиге и Месец школских библиотека. Време је да се обележе неки други дани, а да библиотекар буде иницијатор дешавања у школи и локалној заједници.

Међународни дан толеранције

 Земље чланице организације Уједињених нација и УНЕСКО-а, на 28. генералној конференцији у Паризу, одржаној 16. новембра 1995. године, усвојиле су Деклерацију принципа толеранције ради предузимања мера за промовисање толеранције. За Међународни дан толеранције проглашен је 16. новембар.

У тој Деклерацији се каже да је толеранција поштовање, прихватање и уважавање  разноликости култура нашег света, наших форми изражавања и начина да се буде човек. Она се негује путем знања, отворености, комуникације и слободе мисли, савести и веровања.

Реч толеранција се често изједначава са појмом трпљења, али не подразумева трпљење које угрожава нас и нашу околину. Толеранција нас учи да они који су толерантни не смеју до краја да трпе оне који су нетолерантни. Срж толеранције јесте разговор. Не постоји проблем или питање о којем се не може водити цивилизовани разговор, односно нема проблема који треба решавати силом уместо разговором. Треба неговати културу разговора, а то подразумева промену мишљења, ставова и понашања када су оспорени у аргументованом разговору и када чињенице говоре супротно од онога што мислимо и заступамо.

Образовање је најбољи начин за превенцију нетолеранције. Терба промовисати методе подучавања које ће смањити културну, политичку, економску, друштвену и верску нетолеранцију која је корен насиља. Образовни програми треба да допринесу развоју разумевања, солидарности и толеранцији међу појединцима, групама и народима. [1]

Бан Ки-мун поводом Дана толеранције 2011. године: “УНЕСКО има посебну улогу у прихватању толеранције промоцијом једнакости образовања за све девојчице и дечаке, напредовањем слободних медија, укључујући Интернет, заштитом културног наслеђа и поштовањем културне различитости“ [2].

Светски дан филозофије

 Ирена Бокова, генерални секретар УНЕСКО-а поводом Светског дана филозофије 17. новембра 2011. године : “Бављење филозофијом је процес који доноси добро целом друштву. Помаже да се изграде мостови између људи и култура и повећава захтеве за квалитетним образовањем за све. Филозофија охрабрује поштовање  културних  различитости, размену мишљења и приступ  научним  достигнућима“ [3]

Овај дан се обележава трећег четврка у новембру од 2002. године у част филозофских рефлексија. Задатак је да се охрабре људи широм света да поделе своје филозофско наслеђе и отворе своје умове за нове идеје, као и да се подстакне дебата међу интелектуалцима на важне друштвене теме: улога жена филозофа, филозофија са децом, филозофија и једнаке могућности за све у школи и др.

Дан дечијих права

 Повеља о правима детета донете 20. новембра 1959. године била је први корак ка заштити права детета и од тада се тај дан обележава као Универзални дечији дан[4]. Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је Конвенцију о правима детета 20. новембра 1989. године. Четири основна принципа Конвенције су недискриминација, посвећеност најбољим интересима детета, право на живот, преживљавање и развој, и поштовање ставова детета. Конвенција штити дечија права тако што поставља стандарде здравствених услуга, образовања, и правних, грађанских и социјалних сервиса.

Светски лидери су на Миленијумском самиту 2000. објавили Миленијумске развојне циљеве до 2015. године [5]: смањење екстремног сиромаштва и глади, обезбиђивања основног образовања, промовисање једнакости полова, смањење смртности деце, побољшање здравља мајки, заустављање ширења ХИВ/АИДС-а, маларије и других болести, одрживост животне средине и опши развој у свету кроз сарадњу. Циљеви се односе на све људе, али је шест од осам циљева директно у вези са децом и остваривање циљева ће значајно побољшати њихове животе.

За додатне информације можете погледати документа на сајту http://www.unicef.org/serbia/resources.html

Светски дан телевизије

 Овај дан се прославља 21. новембра од 1996. године да би се назначио велики утицај телевизије на доношење одлука тиме што се пажња гледалаца усмерава на конфликте и претње миру и на важне економске и друштвене теме. Наглашава се како је комуникација данас главно међународно питање и да је важна за светску економију, социјални и културни развој, а телевизија један од најмоћнијих медија за презентовање важних светских тема [6].

Дан борбе против насиља над женама

 На Првом феминистичком скупу за Латинску Америку и Карибе који је одржан у Боготи 1981. године, у знак сећања на сестре Мирабел  убијене од стране припадника режима диктатора Рафаела Трухиља у Доминиканској Републици 25. новембара 1960. године, проглашен је Међународни дан борбе против насиља над женама. Уједињене нације су званично прогласиле 25. новембар за Међународни дан борбе против насиља над женама 1999. године.

Светски дан борбр против ХИВ/АИДС-а

 Светски дан борбе против АИДС-а се обележава сваке године 1. децембра као почетак годишње кампање која има за циљ да се добије подршка јавности и развију програми за превенцију ширења ХИВ инфекције, као и да се обезбеди едукација и промовише подизање свести о проблемима у вези са ХИВ/АИДС-ом. Овај дан је први пут обележен 1988. и тада је упућен позив за духом социјалне толеранције и унапређења размене информација о ХИВ/АИДС-у.

Међународни дан људских права

Десетог  децембра људи и државе широм света славе доношење Универзалне декларације о људским правима (1948). То једно од првих значајних достигнућа Уједињених нација и обезбедило је основну филозофију за многе правно обавезујуће међународне документе који су уследили.

Нави Пилај, високи комесар за људска права Уједињених нација: “Како је необична ова 2011. година за људска права. Ова године милони људи одлучили су да је дошло време да траже своја права. Они су изашли на улице и захтевали промене. Многи су користили Интернет да би се информисали и позвали истомишљенике да заједно траже  основна људска  права. Социјалне мреже су помогле да се људи окупе и организују протесте широм света од Туниса до Мадрида, од Каира до Њујорка и суоче се са насиљем и репресијом’ ‘[7].

У свету се период од 25. новембра до 10. децембра обележава као Кампања 16 дана активизма против родног насиља. Ова кампања треба да освести јавност  и повећа политичку вољу за превенцију и заустављање насиља над женама и девојчицама у целом свету. Насиље над женама се дешава свуда, по доступним подацима, чак 70% жена доживи физичко или сексуално насиље током живота.

Више информација можете наћи на

http://16dayscwgl.rutgers.edu/2011-campaign/2011-take-action-kit

Ови дани се могу обележити различитим активностима у школи током новембра и децембра, а библиотекари могу бити покретачи организатори, предавачи, могу да припреме материјал за наставнике, ученике и родитеље.

Предлози за обележавање:

 • Рубрика у школском часопису, или израда текстова за сајт школе, зидне новине, подстицање  ученике да сами пишу текстове о ономе што се дешава у школи и како се решавају конфликти и проблеми понашања
 • Разговор са ученицима о толеранцији на часовима грађанског васпитања, историје, српског језика, физичког васпитања, часа одељенског старешине…
 • Израда литерарних и ликовних радова на тему толеранције
 • Недеља (месец) посвећена активностима против насиља,  активности се планирају и реализују у договору са ученицима у Ђачком парламенту и Вршњачком тиму, Тимом за заштиту деце и наставницима у школи
 • Предавања/трибине за ђаке и родитеље на тему Брига о здрављу, сарадња педагога, библиотекара и наставника
 • Дани пријатељства, окупљање ученика и наставника на нивоу општине, града, представљање ученика кроз читање најуспешнијих литерарних радова, певање, плесање, изложбу ликовних радова и сл.
 • Недеља различитих култура,  сарадња са наставницима у школи и разговор на тему поштовања различитости, израда ликовних и литерарних радова
 • Разговор са ученицима на теме: Упознавање са различитим културама, Важност медија за упознавање других, Важност читања за упознавање и разумевање других…
 • Месец лепих речи – толеранција, поштовање других, лепо понашање у школи и ван школе, подршка друговима…
 • Пројекат Учионица без насиља, кроз часове у школској и јавној библиотеци, промоцију читања књига из свих области и повећано коришћење стручне литературе ученици  се усмеравају на истраживачки рад, самосталност у учењу и тако се смањују проблеми понашања у школи
 • Радионице Комуникација, Социјалне вештине и сл. у школској библиотеци,  ученици се оспособљавају да самостално решавају конфликте
 • Заједнички часови грађанског васпитања и веронауке и сарадња са педагогом и библиотекаром у изради пројеката
 • Предавања о неговању емпатије и инклузивног приступа
 • Такмичења: Ко је бољи навијач, Најбоље одељење… 
 • Топ листа најлепших поступака, речи….
 • Недеља лепих порука од 22. до 29. децембра, писање и израда честитки за Нову годину и Божић.

[1] http://unesdoc.unesco.org/images/0010/001013/101344Eb.pdf

[2] http://www.un.org/en/events/toleranceday/sg_message.shtml

[3] http://www.un.org/en/events/philosophyday/

[4] http://www.un.org/en/events/childrenday/

[5] http://www.unicef.org/mdg/index_aboutthegoals.htm

[6] http://www.un.org/en/events/televisionday/

[7] http://www.un.org/en/events/humanrightsday/2011/

Advertisements

Затворено за коментаре.