RSS довод

Друга Смотра стваралаштва школских библиотекара

 Драгана Станковић

  књижевница

kacica_s@yahoo.com

Семинару под називом „Смотра шкоских библиотекара Србије“, уз Јасмину Чабрило, начелницу библиотеке „Деспот Стефан Лазаревић“, и Браниславу Каран, професорку српског језика, присуствовала сам као гост и члан жирија.

Први део семинара је кулминирао незадовољством учесника због маргинализовања и унижавања професије библиотекара. Логично, незадовољство ће се пренети на следећи семинар. Како сам схватила, библиотекари сами треба да да се изборе за своје место. Са друге стране, колико разумем, не бих се гордила и рекла да претерано разумем – библиотекари имају место, само их треба подржати или барем одговорити на њихова питања.

Организација у којој педагози морају да се боре за своје место, личи на Сервантесову играрију. 

И то ме брине! Прво као мајку десетогодишњег дечака!

Као родитеља не брине ме да ли ћу „саставити крај са крајем“, да ли ћу скупити за рекреативну, екскурзију, да ли ће моје дете носити нове или наслеђене патике. Родитеље брине да ли ће на потомство пренети навике да не подлегне пред шундом, да не уплови у савремене навијачке токове, да се само знањем издиже.  Ако се карика, једна од три нераскидиве карике, ученик-педагог-родитељ, само начне – ето нама новог кадра у мрачним круговима.

Пројекти

  • Славица Хорват преноси своје професорско искуство на ђака и кроз радионице са издавачима развија књижевни укус младим читаоцима ОШ „Дринка Павловић“ .
  • Притисак родитеља, рођачких веза, страначке или верске емпатије се може матирати читањем?! Недостатак талента за препричавање, писање… Да ли се може надоместити? Наравно да може! Може се одвојити петнаест минута пред спавање. За оцену више у ОШ „Павле Савић“, довољно је читати, зарадити „Џокера“, и ето тог аса у рукаву. 
  • Држати темпо у ери компјутера?! Може, наравно да може. Заинтересовати ученике и понудити им да листају и сами креирају добре стране високе технологије. Електронска аждаја није медиј само за исеци и залепи, оговарања и унижавања језика, изражавања емоција тачкицама и заградама. Персонални рачунар је база података несагледивих могућности која мора служити у образовне сврхе. Пионирски подухват неколико школа „Курс о медијској писмености – међушколске сарадње“ који је представила учитељица Славица Гомилановић из  ОШ „Ђура Јакшић“ у Орешковици тек ће заживети.
  • Може ли се путовати кроз време, а да нисте победили брзину светлости? У ОШ „Десанка Максимовић“, у Константиновом граду, можете! Довољно је заголицати машту ученицима, дати им праве смернице и они ће и историчарима држати часове историје.
  • Наградити мале „читаче“?! Наравно! У ОШ „Васа Пелагић“, у Лесковцу, „читачи“ ће прерасти у читаоце. Научиће да читају са разумевањем. Ако то не савладају, оде време на ширење рупа и такмичење у незнању. Предупредити проблем је од виталног значаја. Овакви пројекти могу побољшати комуникацију и олакшати рад професорима географије, историје, физике, тако „застрашујуће“ хемије… 
  • Малим Чукаричанима, велико хвала на „Буквару толеранције“. Ученици морају учити, али деца за разлику од одраслих уче са лакоћом. И верују! Довољно је доћи у ОШ „Ђорђе Крстић“.
  • На сву срећу, човек није природу регулисао, али да толико тога може – показали су Дарко Станојковић, Јасминка Вукојевић, Љиљана Ђорђевић, Себастијан и његови другари из клупе. Овај подвиг, заиста га пројектом не могу назвати, ОШ „Бранко Пешић“, из Земуна,  немерљив је.

Драги моји, сви знамо да ћемо изгубити у борби против ветрењача, но то није разлог да се на исте не крене. То је оно што вас разликује од економиста. Ви своју земљу цените. Ви своје ђаке волите. Шта би све могли да учините уз праву подршку, када сте оволико учинили гоњени својом савешћу – не могу ни да замислим. Браво!

Са надом да ћете наставити да негујете нараштаје, који ће нас учинити поносним.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Advertisements

Затворено за коментаре.