RSS довод

Електронски курс за ученике о медијској писмености

 Зорица Смиљанић

 ОШ „Павле Савић“ Београд

zorica.figurica@hotmail.rs

Међушколски пројекат реализован путем платформе за електронско учење Мудл

Први пут у Србији су наши основци имали прилику да учествују на међушколском електронском курсу који је трајао десет недеља, од 15. јануара до 25. марта 2011.

Шест школа је пријавило своје ученике и наставнике. Временом, много их је одустало или посустало. Више од 70 учесника је почело, а до краја је остало 30. Најистрајнијих 18 ученика су постали МЕДИЈСКИ ПИСМЕНИ.

платформа за електронско учење

Курс није био лак. Током три месеца сваке седмице постављана је нова лекција (о медијима, о медиској писмености, о књизи, о периодици, о стрипу, о фотографији, о радију, о телевизији, о филму и о дигиталним медијима) и по неколико задатака, подељених на обавезне, изборне и додатне задатке. Повратне информације су ученици добијали одмах, а коментаре у току дана или крајем недеље, кад се заврши лекција. Лекције су биле различитим алатима приказиване (презентација, филм или текст са уметнутим питањима). Разнолика питања су или директно везана за текст лекције, или су везана за животно искуство или се тражило да дају своје мишљење, закључак. Радили су углавном индивидуално задатке, али је било и групних задатака (са члановима из исте школе или из различитих). Неки задаци су захтевали хибридну наставу (са наставником се договара уживо, а онда сами извршавају задатке на курсу). Ученици су имали прилику да испробају различите алате за учење: тестове, форум, причаоницу, ворд, веб-квест (проучавање сајтова), дневник, блог, вики, речник и базу података у коју додају своје коментаре.

Завршни задаци и сурет уживо

Последњи задатак је био практична реализација наученог – одабрати медиј и тему и у својој групи у школи урадити завршни рад.

  1. ОШ „Свети Сава“ из Бачке Паланке је радила филм и тему: Филмска продукција и анализа уметничког филма „Лет изнад кукавичјег гнезда“.
  2. ОШ „Ђуро Јакшић“ из Орешковице је радила телевизију и тему: Пародија садржаја телевизијских програма неких ТВ-станица у емисији „Милкина плетеница“.
  3. ОШ „Павле Савић“ из Београда је радила филм и тему:Популарисање библиотеке и књиге у кратком филму „Пљачкаши библиотеке“.
  4. ОШ „Ратко Митровић“ из Београда је радила фотографију и тему: фото-прича о школском читалачком пројекту „Оштро перо“.
  5. ОШ „Жарко Зрењанинј“ из Новог Сада је радила дигиталне медије и тему: Квиз „Да ли знаш да постанеш милионер?“
       

Филмић са завршног сусрета може вам дочарати утиске са за завршног сусрета:

  Завршни сусрет је био у Новом Саду 9. маја, у ОШ „Жарко Зрењанин“ где су сви тимови приказали своје радове, сви ученици добили дипломе, а најбољи и награде, упознали се међусобно и однели кући лепе утиске. Да би овај курс био на висини задатка, да би се коначно ставила тачка, ученици су испунили и један упитник, а неки се укључили и на започету тему о завршном сусрету на форуму.
Све је ово осмислила, започела и „заразила“ поједине наставнике – Славица Јурић,  и сви се надамо да ће следеће године бити нова тема и нови курс за ученике. Већ смо видели да постоји недоступан курс за ученике: Креативно писање.

Уколико и ви, драге колеге, желите да се следеће школске године укључите у нашу малу дигиталну школу, а можете бити наставник или стручни сарадник, јавите се попуњавајући овај образац:

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s