RSS довод

Носиоци награде „Мина Караџић“ у 2010/11. години

 Јелица Васић

 ОШ „Вук Караџић“ Крушевац

jelicav@gmail.com

Четири године Друштво школских библиотекара Србије награђује најуређеније библиотеке и најбоље библиотекаре наградом „Мина Караџић“, коју је Друштво установило са прецизним правилником о додели награде одмах након свог оснивања. Сваке године на на Светски дан школских библиотекара уручује се ова награда у категорији основних и у категорији средњих школа.

У октобру 2010. године награде сu припале двама библиотекарима и двема библиотекама, које овде представљамо.

Библиотека ОШ „Васа Пелагић“ Лесковац

Библиотека ОШ „Васа Пелагић“ у Лесковцу проглашена је најбољом у категорији основних школа. Налази се на улазу  у школску зграду и заузима 71м2. Библиотека има телевизор, ДВД и два рачунара од којих је један  прикључен на интернет. Укупан фонд је 8130 књига. Легат Смиље и Петка Павићевћа броји 740 књига, а 269 публикација је на енглеском. Серијске публикације уносе се у инвентарну књигу од јуна 2009. године, што је права реткост за школске библиотеке.

 Свако одељење има Одељенски дневник читања, а у току прошле године организоване су 4 акције:

  • Поклони књигу школској библиотеци
  • Најбоље одељење у читању
  • Најбољи читалац првог разреда
  • Одељење првог разреда са највише прочитаних књига

 У библиотеци су одржана 123 часа (93 наставници, 30 библиотекар), 17 изложби, 4 квиза, 5 трибина и 9 књижевних сусрета. Ови подаци говоре да је библиотека заиста центар образовно-васпитног процеса у школи. Таква библиотека не би постојала без библиотекара који је организатор рада, а то је колегиница Весна Филиповић.

час у библиотеци, 4. разерд

Библиотека ШОСО „Милан Петровић“ Нови Сад

награђена је у категорији средњих школа, али је то, у ствари, школа за основно и средње образовање, по специфичности, али и квалитету рада, јединствена је у нашој земљи: располаже добрим потенцијалом – од услова за рад до људских ресурса; примењује високе стандарде неопходне посебним потребама деце и младих; располаже савременом опремом и наставним средствима која су у функцији специфичних потреба ученика; заокружује процесе дечјег развоја и образовања – од предшколског нивоа до оспособљавања за рад. ШОСО “Милан Петровић“ представља центар за едукацију и рехабилитацију деце, младих и одраслих којима је потребна специфична друштвена подршка. У години инклузије и друштвене одговорности према особама са посебним потребама, изванредни резултати рада ове школе и богато искуство драгоцени су за нашу земљу и представљају интерес од општег значаја.

 Посебне потребе корисника разлог су што је рад библиотеке већег обима, богатији и конструктивнији од оног дефинисаног у функцијама и задацима школских библиотека.  Простор је смештен у новом поткровљу – до ког се стиже лифтом. Деци је омогућено да самостално и лако дођу у библиотеку. Билиотека са медијатеком (која је формирана 1997. године) чини ресурсни центар који има укупну површину око 250 квдратних метара. Читав простор је целина која се, активирањем покретних “хармоника“ врата прилагођава садржајима: затварањем врата изолује се библиотека са читаоницом и обезбеђују се мир и тишина за читање, одржавање часова или индивидуалан рад са децом; отварањем врата, успоставља се комуникација читавог простора погодног за одржавање семинара, радионица, скупова, предавања, вежби и сличних садржаја. По књигама инвентара, књижни фонд броји преко 10.000 књига. Од тога, референсна збирка садржи 300 наслова, а стручна и наставничка литература око 600 наслова. Лектира броји 2000 књига. Остало су књиге за децу, из различитих области и за различите узрасте.  Библиотека набавља књиге на Брајевом писму и звучне књиге. Пошто је издавачка продукција оваквих издања оскудна, у школи су, тимским радом, осмишљене и у школској штампарији израђене многобројне публикације. Због недостатка библиотечке грађе намењене лицима са посебним потребама, школа решава овај проблем самосталним издањима и у сарадњи са Савезом слепих и слабовидих лица.  Библиотека поседује легат проф. Ангелине Борић, са 365 књига стручне литературе и белетристике на српском, енглеском, руском, немачком и словеначком језику.

У простору медијатеке (150 м2) – која има значајну улогу у процесу едукације и рехабилитације деце, а која је формирана по угледу на ресурсне центре у ЕУ – налазе се чворишта свих информационо-мултимедијалних система. За потребе скупова, може се ораганизовати радни простор за 50 људи. У медијатеци се налазе 9 рачунара (од тога су 4 лаптоп рачунари), као и видео-бим са савременом “паметном“ таблом. Библиотечко-информациони ресурсни центар пружа подршку свим субјектима образовног процеса и пример је добре организације информационо-мултимедијалних система. У медијатеци, у којој се налази опрема за репродуковање електронске, аудио и аудиовизуелне грађе, смештени су:  CD (200 наслова), DVD (300 наслова), електронске књиге (200 gb), звучна карта за слепе и слабовиде (плус софтвер) и неколико десетина звучних сликовница. 

асистивна настава

 Славица Томић Голубовић, библиотекар Гимназије у Младеновцу

Најбољи средњошколски библиотекар је Славица Томић-Голубовић, професор руског језика и књижевности. Од 1979. године ради у просвети, а већ 20 година као школски библиотекар. У младеновачку Гимназију дошла је 1997. Добра комуникација и обострано уважавање чине да су сви ученици и запослени активни чланови школске библиотеке. Библиотека располаже фондом од 13278 књига, 880 серијских публикација, 58 електронских,  а сваке године набави се преко 200 књига. У циљу аутоматизације и лакшег пословања самостално је направила у Екселу евиденцију корисника, а крајем 2009.године набављен је програм „Ин либрис“. До доделе награде унела је 6585 књига, а сигурни смо да је тај број  сада много већи. 

Школска библиотека украшена је портретима у уљу наших знаменитих писаца. Наравно, покретач акције била је Славица, а школа је све слике добила бесплатно. Организовала је изложбу књига из 19. и 20. века, а много пута у библиотеци су се одвијале продајне изложбе књига. Учествовала је у многим пројектима и истраживачким радовима.

Један је од оснивача нашег Друштва, а била је и члан УО. Искуство уредника часописа за књижевност, уметност и културу „Култура 011“ помогло јој је као главном уреднику Билтена ДШБС. Председник је Општинског актива школских библиотекара у Младеновцу, а одличну сарадњу има са матичном библиотеком „Деспот Стефан Лазаревић“ и Библиотеком града Београда.

простор за рад библиотеке младеновачке гимназије

Јасмина Станков, библиотекар ОШ „Бранко Радичевић“ из Ченте

 Најбољи основношколски библиотекар је Јасмина Станков, професор разредне наставе. Она ради у библиотеци ОШ „Бранко Радичевић“ у Ченти од 2004. године и за то време десиле су се велике промене. На предлог библиотекарке, један део школског хола је преграђен и претворен у библиотеку. Иако мала, библиотека је функционална – смештај фонда максимално је прилагођен корисницима. Све је у веселим бојама (и зидови и ормари за смештај грађе), украшено цветовима,словима, ђачким радовима. У току је формирање базе монографских публикација у програму „Фокс про“, којих има 11183, 1056 серијских и 519 јединица остале грађе. Библиотека има интернет, па многе информације за своје ђаке Јасмина проналази тамо.

Поред стручних библиотечких послова, Јасмина Станков организује акције попут Песничке штафете и Читалачке значке, води летопис школе, фототеку, израђује информатор за родитеље, припрема изложбе, уређује сајт школе, сарађује са предшколском установом…

весела библиотека школе у Ченти

  Наравно, ово су само неки подаци из рада награђених, али мислим да и они довољно говоре да је награда „Мина Караџић“ отишла у праве руке.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s