RSS довод

Интензивно

 ВеснаГошовић

 ОШ „Ђорђе Крстић, Београд

 vesnagosovic@live.com

  Семинари за школске библиотекаре одржани у текућој школској години уз подршку ДШБС

У току ове  школске године, уз подршку ДШБС, одржана  су два акредитована семинара посвећена стручном усавршавању школских библиотекара. То су:  Смотра стваралаштва школских библиотекара (кат. бр. 037/2011), обавезни физички једнодневни семинар, и Школске библиотеке пред изазовима информационог друштва (кат. бр. 040/2011), изборни електронски семинар у трајању од 6 седмица и са завршним сусретом уживо.

Смотра стваралаштва школских библиотекара

Семинар Смотра стваралаштва школских библиотекара одржанје 25. октобра у Новом Саду, на Светски дан школских библиотекара. Претходила су му два конкурса који су објављени у Просветном прегледу и на Интернет-сајту ДШБС: конкурс за доделу награде „Мина Караџић“ за библиотеке и библиотекаре који остварују натпросечне резултате и конкурс за најбоље примере из праксе школског библиотекарства у Србији који су презентовани на семинару.

Замишљена као  саборно окупљање библиотекара, међусобна размена искуства и знања и промовисање узорних примера праксе школског библиотекарства у Србији, Смотра је одржана у радној и свечаној атмосфери, у којој су библиотекари из различитих крајева Србије искористили прилику да јавно презентују свој рад и за њега добију подршку и признање од својих колега.

Семинар је окупио велики број школских библиотекара из различитих делова Србије. У уводном делу одржана су два пленарна стручна предавања о актуелним темама, док су у другом делу семинара презентовани примери добре праксе одабрани по конкурсу.

На крају  семинара учесници су вредновали програм  попуњавањем два упитника: типског  упитника (ЗУОВ) и интерног (Какву бих Смотру желео да имам).  Подаци добијени из оба упитника сведоче о високом степену задовољства полазника програмом и начином организације семинара. Као посебне вредности овог семинара полазници су у највећем проценту истакли: свечану и радну атмосферу, велики број демонстрираних примера добре праксе и учење путем међусобне размене резултата и искустава.

Уверења о  завршеној обуци у оквиру 8 сати стручног усавршавања добила су 74 школска библиотекара.

Ауторке семинара сматрају да је програм реализован у потпуности и по плану. Као посебне вредности истичемо: разноврсност тема које су обрађене кроз програм, одзив школских библиотекара на конкурсе и савесно и квалитетно презентовање угледних примера из праксе. У анализи садржаја програма, констатовале смо да је у презентованим радовима и активностима недовољан значај дат сарадничком деловању, као основном квалитету и примарном задатку библиотекара као стручног сарадника у школи.

Школске библиотеке пред изазовима информационог друштва

Школске библиотеке пред изазовима  информационог друштва јесте први електронски семинар за стручно усавршавање намењен првенствено школским библиотекарима, али и другим заинтересованим наставницима. Општи циљ овог програма је припрема школских библиотекара и заинтересованих наставника за друштво знања, тј. за информационо друштво, и прихватање концепта доживотног учења кроз рад школске библиотеке, као и повећање степена информационе и медијске писмености. Програм електронског семинара постављен је и реализован у Мудл-платформи за електронско учење у оквиру 10 лекција које су праћене одговарајућим задацима и активностима за полазнике. Изучавање лекција и израда задатака уз њих имали су унапред прецизирану временску динамику на нивоу сваке недеље, јасне инструкције и критеријуме оцењивања.

Администатори курса били су: Снежана Марковић, Славица Јурић (истовремено и аутор две лекције, предавач и модератор курса) и Славица Гомилановић (такође аутор две лекције, предавач и модератор). Аутори осталих лекција и модератори били су: Весна Гошовић, Мирјана Радовановић, Марија Милосављев и Биљана Радовић.

Задатак ауторског  тима, који је учествовао у изради програма и његовом спровођењу, био је да у току трајања курса у сваком моменту пружи техничку и сваку другу подршку полазницима.

Електронски семинар Школске библиотеке пред изазовима информационог друштва одржан је у два круга. Први круг је трајао од 18. октобра до 25. новембра 2010. Завршни сусрет је организован у ОШ „Ратко Митровић“ у Новом Београду. На њему је 33 полазника добило уверења о завршеној обуци у овом програму на 24 сата.

Други круг обуке реализован је у периоду од 7. фебруара до 19. марта 2011, са завршницом у Ваздухопловној академији у Београду. Обуку је успешно завршило 17 полазника, међу којима су се, уз школске библиотекаре и друге стручне сараднике (психолог), нашли и предметни наставници (односно учитељи) из неколико школа у Србији. То је дало нови квалитет семинару, поготово у сарадничким задацима на форуму и вики-алату, јер је свако задатку приступао из своје позиције и са својим предзнањима и искуствима.

Вредновање

На крају  оба круга семинара Школске библиотеке пред изазовима информационог друштва полазници су вредновали програм преко интерног (он-лајн) и стандардног (ЗУОВ) упитника. У највећој мери, учесници су курс оценили као захтеван и тежак, али користан, инспиративан и применљив. Посебно је добро оцењена инструктивност предавача и њихова спремност да у току трајања курса помогну полазницима у савладавању лекција и изради задатака.

Поједине  колеге су имале потребу да своје  утиске о новом начину едукације  изнесу у току трајања курса, најчешће на форумима који су организовани у оквиру сваке лекције или теме.

Школска библиотека и јанаписао/ла Миле Пенков – Monday, 25. October 2010., 08:56

Иако резервисан према  интернет – комуникацији, полагано се привикавам на овакав облик виртуелног разговора  са доскора тако далеким, незнаним колегама. Сем што ће нам помоћи у усвајању нових, практичних знања, овај електронски  курс ће омогућити да на једном месту  буду људи које повезује професија  школског библиотекара, и заједничка жеља за напредовањем. И нехотично, отварају се многа егзистенцијална  питања, успостављају везе, откривају  сличности, разлике, нуди сарадња, тражи  помоћ. За ово мало времена, три школске  године, и сам сам се потрудио да развијем своју библиотеку, па и  себе као професионалца у новом  послу. Иза мене су учешћа у свим важнијим школским активностима, организоване радионице, песнички сусрети, филмске  пројекције, трибине, школски лист, секција, допуњен и осавремењен  библиотечки фонд, нова аудио-визуелна средства… Па и чланство у Друштву  школских библиотекара Србије и Библиотекарском  друштву Србије, и шест библиотекарских  семинара, брдо литературе. Сада, баш  на овом семинару, први пут сам почео  размишљати о могућности да у догледно време и званично напредујем баш  у овој струци, а не у оној изворној, пошто сам ја званично професор југословенске  књижевности и српског језика.

Једно такво критичко и луцидно промишљање о курсу, настало спонтано у оквиру једног од задатака, представља својеврсну веб-евалуацију овог програма.

Из перспективе  аутора семинара, најбоље на електронском семинару јесте то што су постављени високи захтеви пред полазнике, али су и они од себе очекивали много и дали највише што могу. Постигнути су циљеви, међу којима су нам најбитнији били сарадња и струковно повезивање, професионално оснаживање и подизање свести о важности посла школског библиотекара, упркос његовом лошем статусу у нашем образовном систему. Низ компетенција је повећано.

Проблем, али  не и тешкоћу, представљало је то што је семинар захтевао пуну ангажованост предавача током свих шест седмица. Известан проблем су нам представљали полазници који су одустали, али пошто смо учинили све да их укључимо и сазнамо у чему је проблем, мирнији смо, пошто су у питању били лични или објективни разлози (пресељење, болест).

Проблем овог, као и свих електронских семинара, не само код нас, представља то што захтева висок степен дисциплинованости и планирање времена полазника. Иако време проведено на оваквом курсу у великој мери зависи од техничких услова и  информатичких предзнања и вештина сваког понаособ, полазници најчешће утроше много више времена од сати који им се признају путем уверења о завршеној обуци.

Ауторке семинара Весна Гошовић и Славица Јурић  верују да се знање и задовољство  учења не може мерити уверењима и  признатим сатима.  А учили смо једни од других, интензивно и са великим задовољством!

Филм са завршног сусрета другог круга електронског курса:

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s