RSS довод

Планирање рада библиотечке секције

 Мр Весна Филиповић Петровић

 ОШ „Васа Пелагић“ Лесковац

 fives@ptt.rs

Сажетак

 Ученици четвртог разреда основне школе показују велико интересовање за све слободне активности у школи. Библиотечка секција је само једна од понуђених активности. На часовима секције ученици овладавају основним знањима, умењима и вештинама у вези са коришћењем библиотеке и фонда којим она располаже.  Циљ оваквог рада је осамостаљивање и коришћење библиотеке као  информационо- документационог центра школе.

Рад са групом ученика заинтересованом за библиотеку мора бити плански и систематски. Систем школовања то омогућује, али пракса показује да се рад библиотечке секције у основној школи своди на само једну групу ученика од IV до VIII  разреда. Овакаво стање је у директном сукобу са принципом који се залаже за примереност садржаја узрасту  ученика. Полазећи од напред наведеног не може се очекивати да сви ученици имају иста интересовања, па се сходно томе план и програм библиотечке секције раздваја на два дела: за ученике разредне и ученике предметне наставе.  Библиотекар континуирано прати развој и интересовања сваког ученика и утиче на њега.

Овим програмом прецизирају се циљеви и задаци, садржаји, облици и методе рада са ученицима четвртог разреда на једном од часова библиотечке секције. Као модел рада послужио је час активне наставе. 

ПРИМЕР ИЗ ПРАКСЕ

 ШКОЛА : ОШ  „Васа Пелагић“  Лесковац

БИБЛИОТЕКАР : Весна Филиповић Петровић

РАЗРЕД : четврти разред (чланови библиотечке секције)

НАСТАВНА ЈЕДИНИЦА : Дружимо се са великим Вуком

ТИП ЧАСА : обрада

ЦИЉ :   – усвајање умења коришћења извора информација

               – развијање способности повезивања знања из различитих области

               – развијање способности комуницирања и дијалога

МЕТОДЕ:   учење уз ослањање на школску библиотеку

                      кооперативно учење у групама ученика

ОБЛИЦИ РАДА : фронтални, групни и индивидуални рад

ВРЕМЕ : 60 мин.

МАТЕРИЈАЛ : слике Вука Ст. Караџића, Васе Пелагића, Св.Саве, Његоша и Доситеја Обрадовића; папирићи са задацима за сваку групу; папирићи са појмовима за поделу групе; школске новине Искрице о Вуку Караџићу; књига Читанка Вуковог детињства; књиге о Вуку Ст. Караџићу из библиотеке прилагођене њиховом узрасту, фотографије из Вуковог доба са народном ношњом; блок за цртање.

ГЛАВНИ КОРАЦИ:

1. Најава часа ( 5  мин.)

2. Формирање, именовање и представљање група  (10  мин.)

3. Увођење у предмет рада- Откријмо загонетну личност ( 10  мин.)

4. Подела задатака и рад ( 20 мин.)

5. Презентација рада ( 10 мин.)

6. Евалуација (око 5 мин.)

Најава часа

Час почињемо најавом другачијег рада. Данас учимо коришћењем свих расположивих извора информација који се налазе у школској библиотеци.

 Именовање, формирање и представљање група

На свакој клупи прилагођеној за групни рад, налазе се слике познатих личности, стубова нашег просветитељства, писмености и књижевности: Св. Саве, Доситеја, Вука, Његоша и Васе Пелагића. Свако од ученика извлачи папирић на коjeм је појам везан за ове великане (број листића зависи од броја ученика). На основу извученог појма, ученици одређују којој групи припадају и на договорени знак прилазе клупи са сликом великана на којег асоцијативно извучени појам наводи. Ученици којима је помоћ неопходна разрешавају дилему заједно са наставником. Појмови: Тршић, Црна Гора, басне, Растко Немањић, вук, монах, Стефан Немања, песник, име наше школе, Пелагићев народни учитељ, манастир Хопово, први министар просвете, гусле, Монтенегро . . .

Свака група има задатак да пре него што крене са радом представи великана чије име носи тако што исприча нешто о њему, изрецитује-преприча неку његову песму/причу или басну. . . За овај задатак ученици имају 10-так минута.

Откријмо загонетну личност

 Загонетна личност је један од великана просветитељства, школства и књижевности. О којој се личности ради откривају ученици, питањима на која добијају  једноставан одговор ДА или НЕ. Питања се постављају на нивоу групе. Свако да повлачи могућност поновног постављања питања и повећава могућност погађања. Одговор не даје предност постављања питања следећој групи, све док и она не добије одговор не, кад се прелази на следећу групу и тако редом. Слика загонетне личности налази се на флип-чарту, прекривена. Кад ученици погоде о коме је реч, слика се открива и стоји све време.

Подела задатака и рад

 Групе добијају задатке у разнобојним ковертама. Представници група извлаче, читају задатке и почињу са радом. У колико постоје нејасноће, разјасне се на нивоу групе.

ЗАДАЦИ ЗА ГРУПЕ

  • Замислите себе као савременог модног креатора који стил свог креирања базира на одећи из Вуковог времена. Користећи моделе народне ношње из тог времена са одговарајућим објашњењима направи најновију модну ревију. За рад користите књиге школске библиотеке.
  • Замислите да сте новинари неког познатог историјског часописа. Желите да направите интервју са  великим ликом, Вуком Ст. Караџићем. Шта бисте га питали? О чему бисте причали? Направите списак питања и могуће одговоре које би по вама требало да  добијете у разговору са Вуком Караџићем. У раду можете користити школске новине  Искрице и књиге о животу Вука Караџића.
  • Најбитније догађаје из Вуковог живота представите у облику стрипа. Користећи књиге школске библиотеке проучите живот Вука Караџића и на основу тога најбитније догађаје ликовно прикажите. За рад користите блок и дрвене боје.
  • Познато је да је владар Србије кнез Милош Обреновић  био против Вука и његовог рада. Иако неписмен кнез Милош је увидео своју грешку.
  • Замислите да сте кувари на двору кнеза Милиша Обреновића баш у тренутку када се на двор позива Вук Караџић, на опроштајни ручак у знак извињења кнеза  за све нелагодности које је због њега доживео Вук Караџић. Треба припремити што бољу гозбу са јелима, наравно из тог доба. За рад користите Велики Српски кувар.
  • Користећи пословице из Вуковох збирки направи речник Вукових пословица од слова А до слова Ш, тако што почетно слово пословице представља уједно и слово речника. Нпр. слово А: Ако је неко луд, не буди му друг; слово Б: Буди добар да не будеш модар . . .

Презентација рада

Групе извештавају. Остали пажљиво слушају, јер имају задатак да постављају питања везана за рад те групе, као и питања везана за сам задатак.

 Похваљујемо све ученике труд, залагање и рад  на часу. У кутијице са ознакама: Веома ми се допало, Допало ми се и Није ми се допало ученици стављају своје беџеве и тиме евалуирају рад . 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s