RSS довод

Истраживачка радионица “Животне заједнице“

 Ивана Ристић

 ОШ „Јелена Ћетковић“  Београд

 ninar@bitsyu.net

Мала истраживачка радионица је замишљена тако да ученици трећег разреда у њој учествују у библиотеци.

Трећаци су претходно стекли основна знања о животним заједницама у нашој земљи на редовним часовима предмета Свет око нас, са својим учитељицама.

Потом су имали, свако одељење, по два часа у библиотеци и радили пројекте на основу библиотечког материјала.

Свако одељење је било подељено у 5 група: Шума, Ливада, Река, Језеро и Бара. Свака група је радила свој рад на папиру формата А5, а теме и групе су се бирале насумице. Деца су добила и мале комаде хартије, довољне да се на њима нацрта једна птица или животиња, и можда напише неколико реченица о њима.  Учитељице и ја смо се бојале да иначе неће сва деца имати прилику да дођу до основне хартије на којој је требало сви нешто да напишу или нацртају.

Деца су користила одговарајуће сликовнице, научне атласе, енциклопедије, итд. у којима су могла да пронађу корисне податке за своју тему. Група незадовољна тренутним резултатом свог рада могла је да га доврши на редовном часу, мада је таквих било веома мало. Деци је  наглашено да треба да искористе само себи разумљиве податке и да не иду у претерану ширину кад буду радили свој рад.

Инспирисани овом радионицом, поједини ученици III3 одељења су, сами или у пару, досад урадили обимније радове на хамеру који се зову: На језеру, У шуми, Антарктик, Море, Океан, Бара, Од извора до ушћа, итд, чак и један рад о диносаурусима и један, веома темељан – о змајевима. На једном раду, у улози омиљених шумских животиња, представљени су: Урош као медвед, Марија као срна, Ђорђе-вук, Анђела-детлић, итд.

То је био први део наше радионице. Други део је био Мала смотра радова, одржана у свечаној сали. Одлучили смо да изаберемо по један рад који ће представљати своје одељење. Учитељицама заиста није било лако да изаберу по један најбољи од толиких одличних радова. Ученици су пред својим другарима и нешто млађим ученицима из боравка представили своје радове, тако што су са њима поделили своје знање о животним заједницама. По неколико ученика из сваког одељења трећег разреда говорило је утиске песника Добрице Ерића о реци, бари, итд, и њиховим становницима. Поделили смо награде, нешто научили, а снимала нас је и Happy TV.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s