RSS довод

Библиотека 15. београдске гимназије

 Тања Гајић

 15. београдкса гимназија

  tanjatau@sbb.rs

Најмлађа гимназија у престоници основана је 1991. године,  а библиотека је коначно формирана 2009.  Смештена је у централном делу школске зграде, наиме – уступила јој је место једна од учионица величине 58 квадратних метара.     Осветљена је, жива и атрактивна.     Фонд књига – изузетно мали. Запослени – један библиотекар. Лектире – недовољно. Међутим, конципирана је тако да успева да привуче и задржи ђаке.

Шта библиотека нуди?

Због тога што све чешће чујемо да тинејџери немају читалачке навике и да им је све прече и интересантније од самог градива, библиотека је од старта формирана као место прилагођено различитим укусима и потребама.

Петнаеста гимназија има 1200 ђака, а они различита интересовања. А како је библиотекар и сарадник у настави, у позицији је да је обогати ваннаставним садржајима. Такође има могућност (и обавезу!)  да осети, ослушне и начује жеље ђака, па понеку и оствари. Увек се гледа да садржаји који се нуде у библиотеци буду привлачни за тинејџере и да они пожеле да их прате.

Крајем прошле године у библиотеци Гимназије били су чланови друштва Сакурабана – друштва љубитеља јапанске уметности и поп културе и говорили о манга стрипу. Ученици су имали прилику да слушају и на видео биму гледају фотографије Јапана, јапанске грађевине, музичаре… и њихове аниме. Након тог сусрета тражиле су се књиге јапанских писаца. Библиотека их нема, али има  библиотекара који је отворен да говори о јапанској књижевности и култури, па се радило и на томе.

У библиотеци је уприличено предавање о финансијској писмености (интересантно је колико ученика дошло, а још је интересантнији закључак да многи од њих  уопште нису знали шта је заправо суштина посла брокера, шта је берза и колико су представе наших ђака о финансијама и владање појмовима из те области површни).

У сарадњи са Универзитетом Сингидунум организована је радионица на тему „Емоционална интелигенција“.

Сва ова дешавања се користе да се корисници вежу за простор и да се несвесно, боравећи у њему, окрећу правим вредностима. Библиотекар на томе нарочито инсистира, а то остварује уз добру сарадњу са једним бројем колега у настави и посебно са педагогом и психологом школе.

Библиотека XV гимназије је нарочито поносна на то што је угостила професора са Филозофског факултета у Београду, господина Петра Јевремовића, једног од највећих српских интелектуалаца данас. Професор Јевремовић је говорио о психоанализи, сновима, Фројду, темама које и те како занимају средњошколску популацију.

Професор психологије у Гимназији и библиотекар уприличили сурадионицу  о невербалној комуникацији.

Одржано је и предавање о алкохолизму, а гост је био др Љубиша Митровић из Завода за болести зависности у Београду.

Са наставником српског језика из ОШ „Коста Абрашевић“ организована је заједничка радионица на тему „Ромео и Јулија“. Ученици XV гимназије припремили су сав материјал, а понешто о PR пословима, о чему су разговарали са библиотекаром на секцији, имали су прилике да спроведу у пракси. Наиме, за госте из других школа припремили су брошуре везане за Гимназију, провели госте кроз просторије школе, говорили им о ученичким активностима у библиотеци, о секцијама, ученичком часопису…

Популарна култура, глобализам и мода“, такође је било једно од предавања у библиотеци. О вези између моде  и идентитетета, о моди као  спектаклу, о моди и потрошачком друштву, профанизацији креативности, моди између високе уметности и популарне културе…  говорила је доцент др Дубравка Ђурић са Факултета за медије и комуникацију Универзитета Сингидунум.

Психолог и педагог школе редовно у библиотеци одржавају радионице којима присуствују искључиво одлични и талентовани ученици. Психолог школе просторију библиотеке користи за одржавање својих мултимедијалних радионица. На њима се ђаци упознају са основама дигиталне фотографије, видео-продукције, анимације и дизајна.

Студентска организација Ајзак понудила се да током шест недеља одржава часове почетног италијанског језика. Предавачи су били апсолвенти са Филолошког факултета. Часови су одржавани у библиотеци. Многи ученици су се, тек пошто су почели да долазе на курс, учланили у библиотеку и први пут се упознали са садржајима који се у њој нуде.

Користећи наизглед недовољно спојиве садржаје, библиотека XV гимназије покушава, и поприлично успева, да у своје окриље призове нове ђаке па полако и нове ђаке који читају! Тако је временом постала мултимедијални центар школе, сервис информација и место где ученици сами могу да креирају своје активности. Један од резултата је – блог школе (xvdenobis.blogspot.com). Креирали су га ученици уз асистенцију психолога и библиотекара! Још један од резултата – Радионица креативног писања коју воде опет ученици сами уз асистенцију библиотекара!

И још један од резултата – школски часопис De nobis ( О нама). Часопис креирају библиотекар и ученици. Пошто је то ђачки часопис, а став библиотекара да ученици сами треба да пишу текстове за њега, De nobis зрачи духом и стилом својих аутора. Из њега се види чак и колико су били сложни и тренирани за тимски рад, јер – задатак библиотекара је да их оспособљава и за то!

Оно што је пука форма, омеђено правилима, очекивано и већ виђено, не може да привуче тинејџере. Зато је библиотека XV гимназије место где се дата форма своди на минимум, односно место где је сами ученици успостављају. Врата су увек отворена, те је тако омогућена, како они кажу, „стална циркулација“.  Распоред се често мења, сходно потребама и надахнућу. Нема урамљених слика јер би онда „стално све било исто“, а то их „смара“. Одлично – направљено је место ђачкој креативности и практичном раду! Живеле идеје!

Да ли има живота у васиони? Прича која се једном повела у библиотеци. Библиотекар је позвао госта из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ у Београду, физичара и астронома Горана Павичића, који је говорио на ту тему. Пошто је астробиологија атрактивна и не честа тема, биле су обавештене школе у окружењу па се тако почело са новом фазом – отварањем библиотеке према локалној заједници.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 Набројан је тек део онога што се дешава у библиотеци XV београдске гимназије. Некоме ће можда сметати што је овај текст с времена на време звучао попут годишњег извештаја. Неко ће се подсмехнути. Некоме ће се учинити да је куповина шаха због оних који воле да га играју, а не воле претерано много да читају, права ствар. Неко ће тражити тек стилске грешке у писању и мрштити се што текст нема дорађенији ниво звучања на пример. Неко ће се запитати зашто се говорило о свему више него о књигама (за ове три године организовано је само једно књижевно вече, а гост је био писац кратких прича Бојан Бабић који припада млађој средњој генерацији!).  Можда може овако да се одговори: никада нећемо  успети да ученике вратимо књигама тако што ћемо им по библиотекама нудити само књиге. Хајде да им понудимо ствари које су њима тренутно привлачније, у којима се они осећају сигурније и где се препознају. Али трудимо се да и оне буду добро пробране да би заиста могле да послуже сврси!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s