RSS довод

Упутство ауторима

Драге колеге и поштовани сарадници,

Уколико желите да сарађујете у нашем и вашем часопису, молимо вас да поштујете следећа упутства:

 • Све прилоге куцајте ћириличним писмом, фонтом Тајмс њу роман (Times New Roman), величином слова 12. Текст немојте форматирати, украшавати, бојити, нити увлачити пасусе. Достављајте га искључиво као ворд-документ.
 • Фотографије достављајте посебно (а не уграђене у документ), именујући их енглеским словима онако како бисте желели да гласи натпис испод фотографије. Фотографије морају бити у ЈПГ-формату, величина није битна. Уредништво задржава право да изабере фотографије и објави их редоследом који ће само утврдити. За фотографије на којима су ученици, бирајте оне групне, или потражите сагласност родитеља за њихово објављивање. Не практикујте да као илустрацију текста шаљете фотографије које сте преузели с интернета и за које немате ауторска права.
 • Звучне и видео-записе објавите на интернету, а на дну текста поставите линк са УРЛ-адресом на којој је медијски садржај објављен. Уредништво ће са те адресе преузети ембед-код ради уградње записа у страницу на којој је чланак.
 • Прилози које пишете морају задовољити стандарде часописа. Они би требало да су писани научним или новинарским стилом, односно књижевно-уметничким за есеје и уметничко стваралаштво. Избегавајте административни стил и прилоге који личе на извештаје из рада ваше библиотеке или школе. Прилози морају одговарати замисли и структури часописа и сталним или повременим рубрикама часописа (погледајте страницу о структури часописа). Пожељно је да покушате да сами одредите у коју рубрику се ваш прилог уклапа.
 • Сваки текст мора да садржи кључне речи које ћемо унети као ознаке. Поставите их на сам почетак текста, пишући их малим словима (великим само уколико се реч започиње великим словом по правописном правилу) и одвајајући их запетама. Текст не би требало да садржи више од 8 кључних речи, а оптималан број је 3-6. Одређивањем кључних речи, односно ознака омогућавамо не само озбиљност и одређене стандарде часописа, него и читаност и већу прегледност при претраживању извора на интернету.
 • Молимо сараднике да нам НЕ ШАЉУ спорадичне вести о активностима својих библиотека, дечије радове и слично као цео садржај прилога. Таквим чланцима није место у у стручном часопису, него у школским листовима, или на веб-сајту. Прилоге који говоре о активностима у школској библиотеци можемо обајавити једино ако су у форми припреме за огледни час у библиотеци, или нацрта пројекта који је остварен, па се предлаже колегама као узорни.
 • Уколико је ваш прилог већ објављен (школске новине, зборник, веб-сајт и сл) или представља рад који сте јавно излагали на неком скупу обавезно на почетку ставите напомену о томе (име скупа, време, место одржавања), са референцама односно линком где је објављен.
 • Листа референци је обавезна за све прилоге у којима су оне коришћене. Рад може да садржи фус-ноте или енд-ноте у самом тексту (технички уредник све претвара у енд-ноте) или списак коришћених извора и литературе на крају текста. У списак референци обавезно унесите и интернет-изворе. Можете користити и линкове. Пожељно је да користите Чикаго-стил библиографског цитирања: 

 Chicago_style_bibliografskog_citiranja

 • Прилог морате именовати, можете унети поднаслове, а уредништво задржава право измене.
 • Свој прилог потписујете именом и презименом, и уносите име и место институције у којој радите. На крају обавезно ставите и своју имејл-адресу. 
 • Прилоге шаљите на адресу часописа: skolskibibliotekar.casopis@gmail.com

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s